Teva Sweden – ett av Sveriges snabbast växande läkemedelsföretag

Teva Sweden – ett av Sveriges snabbast växande läkemedelsföretag
– Vi är ett snapshot av läkemedelsbranschen, säger Fredrik Lindqvist, vd på Teva Sweden. Vår produktportfölj rymmer allt från särläkemedel till egenutvecklade substanser och generika som sänker kostnaderna för patienter och samhälle.

Teva Sweden AB må vara förhållandevis små personalmässigt med desto större när det gäller antal läkemedel och dess volym. 85 anställda hanterar en produktportfölj på cirka 250 läkemedelssubstanser och 1.000 läkemedel. Även om det som i dag är Teva Pharmaceuticals har varit verksamt i mer än 100 år är Teva Sweden relativt ungt. Här startade verksamheten 2004, för att 14 år senare omsätta strax över 1 miljard kronor. Företaget har vuxit genom ökad försäljning och uppköp av bland annat Ivax, Ratiopharm, Cephalon och senast Actavis. Huvudkontoret finns i Helsingborg och sälj- och marknadskontor är placerat i Stockholm. Från kontoret på Kungstorget 8 i Helsingborg är det bokstavligen ett stenkast till Öresund och regionens starka life science-kluster. 30 tabletter eller kapslar i sekunden
– I dag är vi ett av Sveriges snabbast växande läkemedelsbolag. I volym räknat är vi klart störst, 30 procent större än tvåan Sandoz, och sett till omsättning hamnar vi på tionde plats. Det finns inte ett affärsområde på den svenska marknaden där vi inte är med, säger vd Fredrik Lindqvist. I Sverige används varje sekund, natt som dag, mer än 30 tabletter eller kapslar från Teva. Det är både receptfria och receptbelagda läkemedel inom de flesta terapiområdena. Hela läkemedelskedjan – från generika till konsumentprodukter – finns representerade. I ATC-systemet för klassificering av läkemedel är Teva representerat i alla 14 huvudgrupperna och hamnar bland topp tre i åtta av dem. Forskning och utveckling har en viktig plats i företaget och sjukdomar i centrala nervsystemet är ett av Tevas fokusområden.
– Vi utvecklar originalläkemedel för behandling av bland annat MS, Huntingtons sjukdom, migrän, Hortons huvudvärk och olika smärttillstånd. Vi har bland annat ett nytt migränläkemedel som kommer att lanseras nästa år, så vi har en spännande tid framför oss, säger Susanne Rundqvist, biträdande direktör på Migraine & Headaches Nordic. Teva har även egna läkemedel inom astma/KOL och har vidareutvecklat inhalatorer för att förenkla användningen. Företagets onkologiprodukter inkluderar bland annat biosimilarer, tillsammans med alternativa beredningsformer för att behandla genombrottsmärta.
– Sedan har vi populära konsumentprodukter som munvårdsmedlet Flux och hudkrämen Decubal, säger Fredrik Lindqvist.

Läs hela reportaget som PDF