Regeringen satsar på ökad patientsamverkan inom life science

Regeringen vill ge patienter mer inflytande inom forskning och innovation. Socialstyrelsen ska under 2025 betala ut 1 000 000 kronor till EUPATI Sverige. Syftet är att skapa en långsiktig och transparent plattform för samverkan mellan patienter, vården och andra aktörer.

– Det är väldigt viktigt att lyssna på patienterna. Det leder till snabbare rekrytering till studier, bättre produkter och större chans att nya behandlingar lyckas, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

EUPATI Sverige är en nationell plattform som arbetar för ökad patientinvolvering. De kommer att använda bidraget för att etablera en långsiktig och transparent plattform för samverkan mellan patienter, hälso- och sjukvård samt offentliga och privata aktörer. Målet är att säkerställa att patienters erfarenheter och kunskap tas tillvara och bidrar till förbättrad forskning, innovation och vård, ofta sammanfattat inom begreppet life science. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att administrera och följa upp hur medlen används.

EUPATI Sverige genomför utbildningar för patienter och närstående för att stärka deras medverkan i utvecklingen av läkemedel och medicinteknik. Utbildningarna omfattar en bred kunskap om forskning, regulatoriska frågor och hälsoekonomi.

Satsning är en del av den nationella strategin för life science, som syftar till att säkerställa att innovationer inom vård och forskning skapar verklig patientnytta och möjliggör bättre behandlingar.

En nationell strategi för life science

Sveriges life science-strategi offentliggjordes i december 2019. Arbetet med att uppnå strategins målsättning, att Sverige ska vara en ledande life science-nation, har fortsatt och i november 2024 lanserade regeringen en uppdaterad strategi. Den innehåller nya målsättningar som uppmuntrar till kraftsamling på lokal, regional och nationell nivå – för stärkt konkurrenskraft, näringslivets utveckling och samhällets resiliens.

Nationell strategi för life science