Lågoddsare och högoddsare, egentligen helt bakvänt…

Lågoddsare och högoddsare, egentligen helt bakvänt…

”Sabuni är högoddsaren som blev lågoddsare” rapporterade media i somras. Det gällde då valet av ny partiledare till Liberalerna. De flesta av oss förstod då att hon varit ett otippat val (högoddsare) som på grund av olika omständigheter blivit ett sannolikt val (lågoddsare) som nästa partiledare. Användningen av orden ”högoddsare” och ”lågoddsare” är sannolikt kopplat till hur vi använder orden när det gäller spel och att satsa pengar. När man ser på höga odds och låga odds från ett statistiskt perspektiv är betydelsen omvänd.

Vad är egentligen odds?
Enkelt beskrivet är ”odds” antalet önskade utfall delat med antalet oönskade utfall. Tänk dig ett lotteri med sex vinstlotter och 3 nitlotter. I denna situation är oddsen för vinst 6/3, det vill säga 2. Hade situation varit den omvända, det vill säga 6 nitlotter och 3 vinstlotter så hade oddsen för vinst varit 3/6, alltså 0,5. När vi strikt ser på odds så är det alltså höga odds som betyder större chans för vinst och låga odds som innebär lägre chans att vinna. Ja, ni som har lite koll generellt eller spelar på matcher förstår vart jag vill komma?

Lågoddsare på spelbolaget
Jag börjar med en bekännelse, fram till ganska nyligen (10 år sedan?) trodde jag en lågoddsare hade låg chans att vinna. Jag får tillskriva det min statistikutbildning och det faktum att jag aldrig satsar pengar på spel. När spelbolag anger odds så är det ett mått på hur många gånger pengarna man får vid vinst. Ett odds på 2 betyder då att om du satsar 100 kronor kan du förvänta dig att få 200 kronor i vinst om satsningen går hem. Ju mer sannolik vinst är för din favorithäst (eller fotbollslag) desto lägre odds erbjuder spelbolaget. En ”lågoddsare” är därför en satsning som har större chans att gå hem, men där vinsten blir lägre. För de allra flesta är spelbolagens användning av oddsbegreppet mycket mer väletablerat är den formella matematiska definitionen. Spelbolagens användning av begreppen lågodds are och högoddsare är generellt så etablerade att vi använder dem inom många områden för att ange om sannolikheten är hög eller låg för att något skall inträffa.

Läs hela artikeln