GSK – delat bolag blev starkare bolag

Delat bolag blev starkare bolag när läkemedelsbolaget GSK – GlaxoSmithKline – delade upp verksamheten. Receptfria läkemedel har hamnat under det nybildade bolaget Haleon medan GSK står på egna ben som ett forskande läkemedelsbolag med ambitionen att hjälpa 2,5 miljarder människor, världen över.

Läkemedelsindustrin har en lång historia av förvärv och fusioner så det hör till ovanligheten att ett stort globalt bolag väljer att dela upp en framgångsrik verksamhet.

– Faktum är att bolaguppdelningen är ett styrkebesked med målet att GSK inom tio år når samma omsättning som innan uppdelningen. För att nå dit kommer vi arbeta strategiskt inom tre fokusområden: Utvecklingen av innovativa läkemedel och vaccin; produktion och behandling inom onkologi, andningsvägar, immunoterapi, hiv och infektionssjukdomar och slutligen, ansvarstagande inom kvalitetsarbete, hållbarhet och inkludering. En ambitiös strategi som är vår styrka för att nå vår globala vision om en hälsosam planet, för en hälsosam befolkning, säger Georges Dagher, Sverigechef.

En stärkt produktportfölj och positionen som attraktiv arbetsgivare ska hjälpa den nya organisationen att uppnå affärsmålen.

– Vi siktar på en snabb utveckling och tillväxt de kommande åren och investerar stort inom såväl forskning och utveckling som rekrytering. I pipeline ligger många nya behandlingar där vi även inkluderar tidigare försummade terapiområden som malaria och hepatit B.

När det kommer till att utveckla nya behandlingar och vaccin och för att underlätta för en ansträngd vårdsektor har GSK som ambition att skapa bättre förutsättningar för AI och datadriven forskning.

– Individanpassad vård är alltmer i fokus och real world evidence, RWE, i form av datainsamling från andra källor än kontrollerade kliniska prövningar, är en viktig tillgång i Sverige. Data som ger unika möjligheter att utvärdera behandlingar i verkligheten och som med strukturerad och samlad information kan förbättra möjligheten att lokalisera rätt patient, sätta in rätt behandling och följa upp behandlingseffekt. Tyvärr finns det stora utmaningar med tillgång och datakompabilitet. Vi önskar att fler aktörer inom industrin gör gemensam sak med vård, forskningsvärld och politik för att lokalt säkerställa legala ramverk för hanteringen av livsviktiga hälsodata. GSK är gärna en bidragande part i den typen av korsfunktionell samverkan som kan göra skillnad för patienten och placera Sverige i framkant inom hälso- och sjukvård.

Läs hela artikeln