15 tips för att förbättra dina webbinarier inom life science – del 2

Anordnar du webbinarier som en del i marknadsföringsmixen för att marknadsföra era läkemedel? Är du nyfiken på olika sätt att förbättra era sändningar och göra dem mer engagerande för hälso- och sjukvårdspersonal? Om så är fallet är den här artikelserien för dig! I två artiklar lyfter vi fram femton aspekter, femton tips, som hjälper dig att förbättra era webbinarier, utveckla er digitala marknadsföring av läkemedel och över tid nå fler personer inom hälso- och sjukvården. I förra numret av Pharma Industry gavs de första 7 tipsen. Här följer de återstående 8 tipsen (+ ett bonustips).

Tips #8:
Tala tydligt, arbeta med röstläge och undvik att prata för snabbt. I ett fysiskt möte använder vi oss av kroppsspråk, ansiktsuttryck, gester och röstläge som komplement till det vi säger. Ofta är ett webbinarium fokuserad till en presentatörs ansikte och axlar, ibland överkropp, vilket kan båda för att mycket av våra icke-verbala kommunikation fortfarande kan förmedlas. Och mycket riktigt är det ett vanligt argument till varför webbinarer är så bra. Men utifrån egen erfarenhet från att ha föreläst via webbinarier, en erfarenhet som blivit alltmer omfattande under pandemin, skulle jag säga att utan andra i rummet blir det egna kroppsspråket mindre uttrycksfullt. Jag har kunnat konstatera att jag gestikulerar och rör mig mindre vilket är ganska naturligt, men jag vill även hävda att ansiktsmimiken blir mer sparsam. Av dessa skäl blir rösten ett viktigare instrument för att bibehålla publikens uppmärksamhet.

Det blir extra viktigt att tala med en tydlig röst och att undvik att prata för snabbt då det kan göra det svårt för din publik att förstå dig. Det är också viktigt att använda tonläge och att använda pauser som ett sätt att understryka en poäng. Att stanna upp ger inte bara dig själv tid att tänka, utan också publiken tid att uppmärksamma, förstå och ta in det du säger.

Tips #9:
Öva, öva, öva Ett tidigare tips i den här artikelserien berörde vikten av att skriva ett manus för din presentation, och vi antar nu att det är det dags att sända webbinariet live om några dagar. Du har planerat allt och känner dig säker på ditt kommande webbinarium. Men det finns ett sista steg som du bör ta innan du går live – och det är att öva. Själv brukar jag gå omkring här hemma och mumla igenom manuset till mina bilder minst två, ibland tre, dagar innan en större föreläsning. Det har visat sig bäst om det även förekommer ett par nätters sömn för att inlärningen ska sjunka in. Att börja öva in presentationen i tid öppnar upp för möjligheten att arrangera om bilder och argument för att få ett bättre flyt genom presentationen, samt att skriva ner stödord och minnesanteckningar på papper.
Skulle sedan något gå fel som berörs i nästa tips och du har övat tillräckligt på din presentation, är chansen större att självförtroendet bibehålls och du hanterar situationen bättre. Ge dig själv den bästa chansen att lyckas genom att öva, öva, öva.

Läs hela artikeln