Trumps tullar på läkemedel skakar världshandeln – EU kan drabbas hårt
Under ett möte i Vita huset i veckan meddelade president Trump att han tänker införa tullar på bland annat bilar, aluminium och läkemedel. Han betonade behovet av att säkerställa tillgången på dessa produkter inom landet, särskilt i händelse av konflikter eller andra problem. Trump uttryckte frustration över att USA har blivit ”utnyttjat av alla länder” och framhöll vikten av att skydda inhemsk produktion.

Foto: Getty Images
Konsekvenser för EU och Sverige
EU är en betydande exportör av läkemedel till USA, och införandet av tullar kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser för medlemsländerna. Svenska läkemedelsföretag, som är djupt integrerade i den globala marknaden, riskerar att drabbas av minskad export och ökade kostnader. Enligt rapporter som presenterats i Politico förväntas tullarna träda i kraft den 3 april och kan uppgå till 20 eller 25 procent, vilket speglar de handelshinder som EU påstås införa mot amerikanska exportvaror.
EU:s möjliga åtgärder
EU har tidigare reagerat på amerikanska tullar med motåtgärder och kan komma att göra det igen. Enligt uppgifter till Politico förväntas EU-länderna möta en enhetlig tullsats på alla varor som en del av de ”reciproka” tullarna som president Trump planerar att införa. Det är avgörande för EU att agera enhetligt och beslutsamt för att skydda sina ekonomiska intressen och upprätthålla rättvis handel.
Förberedelser inom läkemedelsindustrin
Läkemedelsföretag uppmanas att förbereda sig för potentiella handelshinder. Enligt Reuters har tillexempel Johnson & Johnson meddelat planer på att investera över 55 miljarder dollar i nya produktionsanläggningar i USA under de kommande fyra åren, delvis som svar på hotet om nya tullar. Denna investering syftar till att stärka företagets inhemska produktionskapacitet och minska beroendet av importerade läkemedel.
EU behöver kraftsamla
Trumps aviserade tullar på läkemedel blir en eskalering i handelskonflikten mellan USA och EU. Det är nu av yttersta vikt att både politiska ledare och företag inom EU noggrant överväger sina nästa steg för att skydda ekonomin och säkerställa fortsatt tillgång till viktiga läkemedel för medborgarna.