Svensk hälsoexport tappar – hur vänder vi trenden?

Foto: Dylan Collin, Swecare.
Den svenska hälsosektorn, en av landets största exportkategorier, tappade mark under 2024 visar stiftelsen Swecares Hälsoexportbarometer som släpps idag. Efter flera år av kraftig tillväxt minskade Sveriges export av läkemedel med en procent i värde, enligt den senaste statistiken från Statistiska centralbyrån (SCB).
Nedgången är inte dramatisk och läkemedel utgör fortsatt den nästa största exportkategorin. Sektorn står för över sju procent av den totala exporten, ett viktigt bidrag till svensk ekonomi och sysselsättning. Skulle nedgången innebära ett faktiskt trendbrott kan det dock få stora konsekvenser för Sverige.
– Vi hoppas att nedgången inte innebär något trendbrott utan att vi nästa år kan se en fortsatt positiv utveckling, säger Maria Helling, VD Swecare. Behoven av produkter och tjänster inom hälsoområdet är stora världen över och svenska företag har otroligt mycket att bidra med. Men det är också ett faktum att konkurrensen hårdnar och vi behöver skapa de bästa förutsättningarna både här i Sverige och inom EU för att fortsätta ligga i topp. Det blir väldigt viktigt att följa utvecklingen av exporten kommande år och säkerställa att den här nedgången bara är tillfällig.
Rapporten bygger utöver statistik från SCB på en undersökning bland Swecares medlemsföretag där de får ange hur exporten utvecklats och vilka de största utmaningarna för sektorn är. Många anser att exporten bör kunna fortsätta utvecklas positivt men det saknas inte heller utmaningar i form av finansiering, hur man kommer i kontakt med nya kunder och hanteringen av krångliga regelverk. Enligt Swecare kan man också se att särskilt de mindre företagen har haft det tufft och kämpar med just frågor kring finansiering och regelverk. Ytterligare en fråga som rapporten lyfter är vikten av en fungerande hemmamarknad. Många företag upplever att förutsättningarna för samverkan med vården i utvecklandet av nya lösningar har försämrats och att upphandlingar av nya lösningar inte främjar innovation, kvalitet och hållbarhet.
– Life science spelar en avgörande roll i att stärka vår konkurrenskraft. Genom att främja ett samarbetsinriktat ekosystem som integrerar akademi, industri och tekniksektorn kan vi driva framåtblickande lösningar som stimulerar ekonomisk tillväxt och vår välfärd, säger Per Alfredsson, VD AstraZeneca
Rapporten släpps torsdagen den 13 mars vid ett seminarium arrangerat av Swecare där bland annat sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och statssekreteraren med ansvar för handelsfrågor, Håkan Jevrell, deltar.