Stockholms Handelskammares vd: Vi behöver berättelsen om life science sektorn!

En konkurrenskraftig och attraktiv region skapar förutsättningar. Här berättar Daniella Waldfogel, vd Stockholms Handelskammare om satsningen på Life Science-sektorn i regionen.

Daniella Waldfogel, vd Stockholms Handelskammare. Foto: Stockholms Handelskammare.

Stockholms Handelskammare är en 123 år gammal näringslivsorganisation som samlar företag i alla sektorer, branscher och storlekar kring en bred agenda. Handelskammaren strävar efter att förbättra huvudstadsregionen så att fler idéer ska födas och växa här. Daniella Waldfogel, är vd för Stockholms Handelskammare och berättar här om hur vi tillsammans bygger en konkurrenskraftig och attraktiv region.

Vad innebär det att arbeta med näringslivsklimatet idag jämfört med tidigare?
För några år sedan hade man kunnat nöja sig med att bara arbeta med näringslivsklimatet. Då flyttade människor till orter där företagen var lokaliserade. Men idag är det precis tvärtom: människor flyttar till attraktiva städer där de trivs att bo och leva, och företagen följer efter i jakten på kompetens.

Därför engagerar vi på Handelskammaren oss inte bara i renodlade näringslivsklimatfrågor utan lika mycket i det vi kallar för individklimatet. Det handlar om stadens miljöer, puls, utbud, att släppa loss kraften i de kreativa och kulturella näringarna, allt det som inspirerar stockholmarna i vardagen – men också frågor som rör människors välmående.

Varför är life science-sektorn så viktig för Stockholm-Uppsala-regionen?
Life science-sektorn är en otroligt viktig byggsten i huvudstadsregionens näringsliv. Företagen inom sektorn spänner över hela värdekedjan och bidrar med stora exportintäkter – ungefär 10 procent av Sveriges totala exportvärde kommer från life science. Sektorn skapar högkvalificerade jobb, cirka 50 000 bara i vår region, och tiotusentals ytterligare arbetstillfällen i andra delar av näringslivet. Varje jobb inom life science ger upphov till tre jobb i den övriga ekonomin, exempelvis inom service- och besöksnäringen samt specialiserade konsulttjänster.

Hur ser du på kopplingen mellan life science och stadens individklimat?
Sektorn skapar inte bara ekonomiskt värde utan arbetar med frågor som är grundläggande för individklimatet: hälsa, välmående och social hållbarhet. Det är frågor som blev extra tydliga under pandemin. Vi vet att både Region Stockholm och Uppsala har ambitiösa mål för att bli en världsledande life science-region, men det kräver konkret handling och strategiska satsningar.

Vilka konkreta utmaningar ser du för att stärka regionens life science-sektor?
Det finns många utmaningar, både specifika för sektorn och mer generella. Några av de mest angelägna frågorna är:

  • Att attrahera toppkompetens i en globalt knivskarp konkurrens. Här krävs en välfungerande bostadsmarknad, vilket regionen tyvärr inte har idag.
  • Smidiga regelverk för högkvalificerad arbetskraftsinvandring. Regeringen har tagit steg i rätt riktning med snabbspår för arbetskraftsinvandrare, men vi behöver ännu kortare handläggningstider för att vara konkurrenskraftiga.
  • Kompetensförsörjning. Det vore fantastiskt om fler ingenjörs- och ekonomistudenter såg en karriär inom life science som ett naturligt val, men så är inte alltid fallet.
  • Infrastruktur, särskilt förbättrade pendlingsmöjligheter mellan Stockholm och Uppsala, där fyrspåret är en nyckelfråga.
  • Internationell flygtillgänglighet är också viktig. Vi behöver fler direktlinjer till Nordamerika och andra marknader för att underlätta affärsresor och locka talanger.

Hur ser du på Stockholms och Uppsalas identitet kopplat till life science?
Om de allmänna förutsättningarna för näringslivet är ett stort hinder som vi behöver ta oss över för att närma oss den här ambitiösa visionen att vi ska upp på prispallen och bli en världsledande life science-regioner, behöver vi sätta oss på kartan. Vi behöver komma ur den egna bubblan och börja fläta samman huvudstadsregionens identitet med det life science sektorn gör.

I Uppsala är life science är det första som Uppsalabor och Uppsalapolitiker tänker på när de vaknar på morgonen. Om man listar de branscher, sektorer och företag som vår huvudstad är känd för eller förknippas med – Stockholms identitet – så skulle man troligen nämna tech, spelindustri, telekom och finans – inte life science.

Vi behöver berättelsen om life science sektorn och göra life science sektorn mer känd. Till exempel berätta vilka är life science-bolagen? vilka är ledarna för life science-bolagen? Och vilka värden skapar life science sektorn för samhället i stort?

Life science sektorn kan delta ännu mer i samhällssamtalet. Vd:ar och ledare för life sciencebolag bör synas mer i media och berätta om samhällsnyttan till en bredare publik i media.

Medverka i sammanhang där näringslivet träffas tvärsektoriellt över branschgränser. Anekdotiskt menar Daniella att vd:ar och ledare för life sciencebolag dyker – till skillnad från vd:ar för andra branscher – mycket sällan upp på event som Handelskammaren arrangerar. Det kan vara tex middagar med finansministrar, försvarsministrar eller partiledare. Även om sammanhangen inte är direkt relevanta för det akuta regulatoriska problemet som man kanske står inför så fyller det en annan, minst lika viktig fast annan funktion, när det kommer till att ta inspiration när man lyssnar in på andras idéer och plötsligt kan ingå oväntade partnerskap.

Life science-företrädare är duktiga på samverkan mellan företag, akademi och myndigheter. Sektorn har något väldigt unikt och intressant att lära andra delar av näringslivet om detta. Vi lever i Sverige i tron att vi arbetar över samhällets olika sektorer, men det stämmer tyvärr inte riktigt. Det är fortfarande stuprörsorienterat. Vi har till och med gått från stuprör till sugrör. Alla samhällssektorer håller sig för sig själva. Men life science-sektorns ekosystem ser annorlunda ut. Där finns det mycket andra sektorer kan lära.

På temat att fläta samman stadens och regionens identitet med life science-sektorn så är vi inte ensamma om att försöka göra det, förstå varför det är viktigt och förstå varför det här faktiskt är framtiden. På Manhattan i New York är det nu ytterst dedikerat från politiken och stadens sida att locka företag inom life science att etablera sig i stadens tomma fastigheter, lediga i stadens mest attraktiva lägen. Man menar att life science- bolagen gläntar på dörren till framtiden och skapar precis den typen av ringar på vattnet runt sig som Manhattan behöver.

Avslutningsvis, vad är din vision för Stockholms Handelskammare och life science-sektorn?
Vår vision är att stärka Stockholms och Uppsalas position som en världsledande life science-region. Vi vill skapa bättre förutsättningar för företag, locka talanger, förbättra infrastrukturen och göra regionens styrkor kända både nationellt och internationellt. Detta är en inspiration men även en blåslampa– konkurrensen är stenhård och det händer extremt mycket runtom i världen. Potentialen är enorm.

 

Text: Daniella Waldfogel, vd Stockholms Handelskammare och Ulrika Nyberg, Pharma Industry