Så går du in i semestern inte in i väggen

Sommarledighet hägrar för många. Men tiden just innan tenderar schemat vara maxat till bredden. Men klarar kroppen och hjärnan av att gå direkt från hög stress till semestervila?

Försök att planera, prioritera och knyta ihop säcken under sista perioden inför semestern. Det är råd från Hanna Malmberg Gavelin psykologen och lektorn i psykologi. Foto: Mattias Pettersson.

Inför terminsavslut och längre ledigheter är det vanligt att tempot skruvas upp på såväl arbetsplatser som i privatliv. Med flera veckors semester som mål biter många ihop tills ledigheten kommer med vila. Men hur funkar det egentligen att jobba stenhårt en period för att sedan återhämta sig på semestern?

Hanna Malmberg Gavelin är psykolog vid Stressrehabiliteringen, Region Västerbotten samt lektor i psykologi vid Umeå universitet. I en längre intervju berättar hon om hur kroppen och hjärnan hanterar stress, vad som krävs för att få god återhämtning under semester och ger konkreta tips på hur man ska tänka på för att det ska bli bäst i övergången mellan arbete och semester.

– Om du går in i semestern med väldigt hög anspänningsnivå kommer du behöva ge hjärnan och kroppen en chans att varva ned, säger hon.

Läs hela artikeln på umu.se.