Regeringen satsar stort på forskning inom hälsa, arbetsliv och välfärd

Regeringen har beslutat om omfattande satsningar på forskning inom hälsa, arbetsliv och välfärd för budgetåret 2025. Dessa satsningar är en del av regeringens långsiktiga strategi för att stärka Sveriges position som en ledande forskningsnation och för att säkerställa att forskningen bidrar till att lösa samhällsutmaningar och förbättra människors livskvalitet.

– Vi vill göra livet lite lättare för människor att leva genom att skapa goda förutsättningar för hälsa och gemenskap. Satsningar på forskning inom psykisk hälsa, prevention och folkhälsa, samt kvinnors hälsa och sjukdomar är avgörande för att säkerställa att Sverige ska vara ett land där alla har möjlighet att leva ett liv i hälsa och gemenskap men även för att utveckla välfärdens verksamheter, säger socialminister Jakob Forssmed.

Socialminister Jakob Forssmed.

För att möta framtidens utmaningar och förbättra livskvaliteten för alla medborgare, har regeringen beslutat om omfattande satsningar på forskning inom hälsa, arbetsliv och välfärd i den forsknings- och innovationspolitiska propositionen. Genom att investera i forskning och innovation vill regeringen skapa goda förutsättningar för hälsa, gemenskap och ett hållbart samhälle. Den totala satsningen uppgår till nästan 600 miljoner kronor i ökade medel till Forte över en fyraårsperiod.

Fördelning av medel för 2025: 

•Psykisk hälsa: Regeringen satsar 110 miljoner kronor på forskning inom psykisk hälsa, varav 25 miljoner kronor går till centrumbildningar för återgång i arbete. Detta initiativ syftar till att förbättra den psykiska hälsan och stödja människor i att återgå till arbetslivet.

•Prevention och folkhälsa: 30 miljoner kronor avsätts för forskning om prevention och folkhälsa. Målet är att förebygga sjukdomar och främja en hälsosam livsstil för alla medborgare.

•Kvinnors hälsa och sjukdomar: 20 miljoner kronor investeras i forskning om kvinnors hälsa och sjukdomar. Detta inkluderar samarbete med Vetenskapsrådet för att stärka forskningen inom detta viktiga område.

•Vård och omsorg för personer med demenssjukdom: Totalt 56 miljoner kronor satsas på forskning om vård och omsorg för personer med demenssjukdom. Syftet är att förbättra livskvaliteten för personer med demens och deras anhöriga.

•Omställning mot en god och nära vård: 10 miljoner kronor avsätts för forskning och utveckling som stödjer omställningen mot en god och nära vård. Detta initiativ syftar till att förbättra vården och göra den mer tillgänglig för alla.

•Arbetslivsforskning: 80 miljoner kronor investeras i forskning om arbetsliv. Målet är att förbättra arbetsmiljön och arbetsvillkoren för alla arbetstagare.

Forte får även i uppgift att inrätta två nya tioåriga nationella forskningsprogram inom områdena barn och ungas uppväxtvillkor och hälsoutveckling och socialtjänsten. Från och med år 2028 kommer programmet om barn och unga finansiera forskning för 60 miljoner kronor per år. Programmet om socialtjänsten kommer från år 2028 att finansiera forskning till en omfattning av 140 miljoner kronor per år.

 Pressmeddelande: 600 miljoner till life science och hälsa i regeringens forsknings- och innovationsproposition