Perrigo ökar försäljningen genom fokus på personalen

Perrigo ökar försäljningen genom fokus på personalen

Perrigo Nordic har lyckats med att fördubbla försäljningen på sex år, till över 1,1 miljarder kronor. Men det finansiella är inte i fokus enligt företagets vd Adrian Innergård.
– Ökad förtjänst är ett kvitto på att vi gör en verklig skillnad för konsumenterna, är kundernas oslagbara partner och hur vi jobbar för att skapa en arbetsplats som attraherar och behåller de främsta talangerna.

Prisvärda egenvårdsprodukter med hög kvalitet var en del av affärsidén redan när Luther Perrigo grundade företaget 1887 i amerikanska Allegan, Michigan. Inledningsvis förpackade och distribuerade The L Perrigo Company egenvårdsprodukter till närliggande landsortsbutiker. Under 1930-talet byggdes sedan en fabrik för att kunna leverera private label-produkter till varuhus. Detta lade grunden för hur Perrigo är uppbyggt än i dag. Företaget internationellt består av tre segment: generikaläkemedel, tillverkning av private label-produkter för kunder som Walmart och Walgreens samt egna varumärken inom egenvård, det vill säga receptfria produkter och hudvård. Historien om Perrigo i Sverige är också till stor del historien om ACO – Apotekens Composita. ACO startades 1938 av Apotekarsocieteten för att tillhandahålla recept till beredning av läkemedel. På 1950-talet tog ACO steget vidare att producera egna produkter och har sedan vuxit till ett varumärke med hög igenkänning och högt förtroende hos svenska konsumenter. När Perrigo 2015 köpte Omega Pharma, för att bredda sig utanför USA, ingick ACO i köpet. Idag har ACO utvecklats till att ingå i Perrigos nordiska ”house of self-care brands” med över 40 varumärken. Varumärkesportföljen består av kosmetisk hudvård, Cosmica i Norge och ACO i Sverige, medicinsk hudvård genom varumärkena ACO Canoderm och Miniderm samt receptfria produkter med varumärken som NiQuitin och Nezeril.

Fördubbling av försäljningen på sex år
– För att få försäljningen att öka fokuserade vi först på att lansera i stora OTC-kategorier där företaget inte hade någon produkt, för att under senare år bli mer inriktade på att ytterligare öka försäljningen av produkter med redan ledande position, säger Adrian Innergård.

Läs hela reportaget som PDF