Framgångarna fortsätter – fortfarande full fart hos Sanofi

När Pharma Industry senast besökte Sanofi, stod de i början av flera spännande lanseringar. Framgångarna fortsätter för det franska globala företaget och pipeline är välfylld med innovativa läkemedel. Mellan alla lanseringar tar de sig tid att vänskapligt utmana varandra i fysisk aktivitet – för välmåendets och gemenskapens skull.

Sanofi känner efter ett globalt CEO-byte nya friska vindar blåsa. Slipsen är ett minne blott och en ”Play to Win”-strategi har utarbetats där företaget satsar på att fokusera portföljen, vara innovativa i sina val av läkemedel att utveckla, bli mer effektiva och förändra sättet företaget arbetar på.
– Vår nya CEO, Paul Hudson, har hjälpt Sanofi att fokusera och är bra på att kommunicera kring de spännande läkemedel vi kommer kunna erbjuda patienter framöver, berättar Anna-Kaija Grönblad, vd och General Manager Primary Care Nordics & Baltics. Företaget består av fyra ”business units”: Primary Care, Specialty Care, Consumer Health Care som säljer OTC-läkemedel samt Vaccines. Kontoret i Sverige är precis i startgroparna att tillsammans med övriga nordiska och baltiska länderna samt Benelux bilda ett kluster kallat North Europe.

Framtidens läkemedel är bland andra en BTK-hämmare vid multipel skleros, Venglustat inom flera olika terapiområden, SERD vid bröstcancer, nya behandlingar för hemofili samt Nivirsemab mot RS-virus. I pipeline finns också två olika vacciner mot covid-19. Just nu är det mycket fokus på fler indikationer för förväntade storsäljaren Dupixent. Storsäljaren tuffar på
För två år sedan lanserades Dupixent, ett biologiskt läkemedel som hämmar typ- 2-inflammation. Den första godkända indikationen var atopisk dermatit. I våras lades indikationen svår astma till, följt av nasal polypos och fler kommer. Det biologiska läkemedlet har en verkningsmekanism, involverad i många olika sjukdomar varför den på sin topp förväntas sälja för 10
miljarder EUR per år.

– Vi är stolta över hur Market Access, Medical och Commercial har jobbat tillsammans för att visa TLV att läkemedlet är både kostnadseffektivt och säkert vid behandling av astma. Resultatet blev en relativt bred subventionstext vilket ger möjlighet att framgångsrikt behandla många svenska patienter, berättar Eeva Jansson- Niemi, Franchise Lead Immunology. Andra stolta ögonblick med Dupixent är när patienter hör av sig och berättar att läkemedlet förändrat deras liv.
– Jag minns särskilt en man. Han hade på grund av sitt svåra atopiska eksem, extrem klåda och sömnsvårigheter som han dämpade med alkohol, vilket ledde till att han förlorade både jobb och familj. Han var på väg att ta sitt liv när han fick prova behandling med Dupixent. Nu har han fått livet tillbaka, säger Eeva Jansson-Niemi.

Läs hela artikeln