FÖRSÄLJNINGSSTATISTIK – för januari – oktober 2021

Nu närmar sig året sitt slut och innan julhetsen börjar, tar vi åter igen en titt på försäljningsstatistiken. Den senaste perioden som presenteras här är 10-2021. Försäljningen innefattar humanläkemedel samt distribution av vacciner. Alla försäljningsvärden är angivna i apotekens listade inpris (AIP). Värdet tar inte hänsyn till upphandlingar och förekommande regionala rabatter. Värdena i tabellen är angivna i tusentals kronor och andelar och tillväxt anges i procent. Jonas Holm, IQVIA, har sammanställt och analyserat statistiken.

Den totala försäljningen av läkemedel i Sverige uppgår YTD 2021 till 40,7 miljarder SEK, och tillväxten jämfört med samma period förra året är 2,38 procent.

Topp 15-företag
Sedan vi sist redovisade statistiken har vi inte sett några större rörelser i placeringarna men Sanofi gör ett starkt tredje kvartal och klättrar två placeringar. Det tar dem förbi Roche och Sandoz till tionde plats. Janssen-Cilag håller sig kvar på förstaplatsen även i denna uppdatering.

Topp 15-produkter
På produktfronten bihåller Eliqius förstaplatsen med god marginal, vi ser dock en del rörelse längre ner i fältet. Gardasil klättrar sju placeringar upp till en åttondeplats. Elvanze tar sig förbi Humira till sjundeplats och Ozempic tar sig precis förbi Entyvio till tolfte plats. Det finns inga nykomlingar på topplistan denna gång.

Topp 15-terapiområden
I förra uppdateringen dök tryckfelsnisse upp och det påstods att terapigrupp H (Hormoner, utom könshormoner och insulin) hade störst tillväxt. Den tillväxten tillhörde dock terapigrupp V (där bland annat vacciner ingår), då med 13,6 procents tillväxt YTD augusti, vilket nu har minskat något till 12,5 procents tillväxt YTD oktober.

Läs hela artikeln