FÖRSÄLJNINGSSTATISTIK för januari-april 2023

För många av oss lät våren i år dröja på sig en aning, men äntligen är vi inne i sköna maj, och vad passar då inte bättre än en uppdatering av försäljningssiffrorna? Den senaste data-perioden som presenteras här är 2023-04. Försäljningen innefattar humanläkemedel samt distribution av vacciner. Alla försäljningsvärden är angivna i apotekens listade inpris (AIP). Värdet tar inte hänsyn till upphandlingar och förekommande regionala rabatter. Värdena i tabellen är angivna i tusentals kronor och andelar och tillväxt anges i procent. Viktor Pregner, IQVIA, har sammanställt och analyserat statistiken.

Den totala försäljningen av läkemedel i Sverige uppgår hittills i år till drygt 18,6 miljarder SEK, jämfört samma period förra året ser vi en tillväxt på 9,18 procent.

Topp 15-företag
Efter årets första fyra månader så ligger Janssen-Cilag, BMS, och MSD på topp 3, och tillbaka på listan jämfört med förra uppdateringen (helår 2022) är AstraZeneca, som ersätter Orion Pharma. De största förändringarna ser vi annars i att Novo Nordisk ökat 5 placeringar till plats 8, och Orifarm har tappat 6 placeringar och intar plats 12.

Topp 15-produkter
Den första topplistan av produkter i år bjuder inte på några direkta överraskningar, Octagam, som tog 15:e platsen vid fjolårets sista lista har ersatts av Remsima. Störst förändring gör Ozempic, som backar 6 placeringar, vilket kan förklaras av den brist på semaglutid som rått. Gardasil 9 klättrar 4 placeringar till plats 7.

Topp 15-terapiområden
Översikten av terapiområden ser likadan ut som för fjolårets helårslista i ranking, och alla terapiområden visar på tillväxt YTD 2023. Starkast tillväxt påvisar grupp J – Infektionssjukdomar, som bland annat innehåller alla vacciner, med nära 21 procent.

Läs hela artikeln