FÖRSÄLJNINGSSTATISTIK för januari – april 2019

FÖRSÄLJNINGSSTATISTIK för januari – april 2019

Våren är i full blås i större delen av Sverige och det är dags att titta på de första siffrorna för 2019. Den senaste perioden i datat som presenteras här är 2019-04. E-hälsomyndigheten rapporterar all försäljning av humanläkemedel som säljs från apotek i antal sålda förpackningar och i försäljningspris ut till kund. Försäljningen innefattar humanläkemedel samt distribution av vacciner. Alla försäljningsvärden i artikeln är angivna i apotekens utpris (AUP). Värdet tar inte hänsyn till upphandlingar och förekommande regionala rabatter. Värdena i tabellerna är angivna i tusentals kronor och andelar och tillväxt anges i procent. Jonas Holm, IQVIA, har sammanställt och analyserat statistiken.

Den totala försäljningen av läkemedel i Sverige uppgår fram till och med april 2019 till 16,13 miljarder SEK, och tillväxten jämfört med samma period förra året är 7,15 procent.

Topp 15 företag
Pfizer behåller förstaplatsen från senaste uppdateringen, tätt följd av MSD på andra plats. BMS har klättrat från en tidigare 6:e plats till en 3:e plats. Novartis har tagit en placering upp till 4:e plats och förra uppdateringens debutant Teva har klättrat från 9:e till 6:e plats. Sandoz och GSK ersätts i topp 15 av Orion och Novo Nordisk på 14:e respektive 15:e plats.

Läs hela artikeln