FÖRSÄLJNINGSSTATISTIK för januari-oktober 2023

Med årets slut runt hörnet är det hög tid att återigen dyka ner i siffrorna och slå ett öga på de hittills bäst säljande produkterna och företagen. Den senaste dataperioden som presenteras här är 2023-10. Försäljningen innefattar humanläkemedel samt distribution av vacciner. Alla försäljningsvärden är angivna i apotekens listade inpris (AIP). Värdet tar inte hänsyn till upphandlingar och förekommande regionala rabatter. Värdena i tabellen är angivna i kronor och andelar och tillväxt anges i procent. Viktor Pregner, IQVIA, har sammanställt och analyserat statistiken. för januari–oktober 2023.

Den totala försäljningen av läkemedel i Sverige uppgår hittills i år till drygt 48,5 miljarder SEK, jämfört samma period förra året ser vi en tillväxt på 9,97 procent.

Topp 15-företag
Precis som vid senaste uppdateringen (2023-07) så toppar Janssen-Cilag, BMS och MSD listan över företag. Ny på listan, på plats 14, är Viatris. Detta innebär att GSK hamnar utanför denna gång. Klättrar gör Sanofi (3 placeringar upp), Takeda (1 placering upp) och Novo Nordisk (1 placering upp). Tappar gör Pfizer (1 placering ner), Bayer (1 placering ner), Teva (2 placeringar ner), och Orifarm (1 placering ner).

Topp 15-produkter
Vid denna uppdatering finns inga nya produkter på topp 15-listan, men den inbördes ordningen har ändrats något. Ozempic ökar 2 placeringar till nummer 6, och Gardasil 9 ökar 4 placeringar till nummer 9. FSME-Immun tappar 4 placeringar, Opdivo och Elvanse tappar vardera en placering.

Topp 15-terapiområden
Topplistan av terapiområden ser placeringsmässigt likadan ut som vid den föregående uppdateringen. Sett till tillväxt så har dock Terapigrupp C (hjärta och kretslopp), med 16 procent högre försäljning jämfört med samma period förra året, gått om Terapigrupp J (Infektionssjukdomar) som den snabbast växande.

Läs hela artikeln