NOVARTIS – en gigant med stort hjärta

NOVARTIS – en gigant med stort hjärta
Först lite hårda fakta. Novartis globalt säljer för över 460 miljarder kronor, satsar cirka 80 miljarder på forskning och utveckling och tjänar (rörelseresultat) över 110 miljarder. En läkemedelsgigant vars börsvärde brukar hamna på 20 i topp-listan för världens största börsbolag.
– Vi har stora muskler. Det betyder att aktieägarna tror på oss, de gillar att vi levererar. Vi investerar flexibelt på allt som tillför värde för patienten, säger Niklas Karlberg, verkställande direktör för Novartis Pharma Sverige. Med 1,6 miljarder kronor i omsättning (2014) och god lönsamhet har verksamheten i Sverige inget att skämmas för. Bakom tillväxten finns en diger pipeline med 200 pågående kliniska projekt varav 140 har goda chanser att lanseras i framtiden. En tänkbar förklaring till denna innovationslusta är en uppmärksammad strukturaffär som genomfördes i mars i år. Novartis avyttrade både sin vaccin- och sin receptfria verksamhet, däribland storsäljaren Voltaren, till GlaxoSmith Kline. I sin tur förvärvade Novartis Glaxos onkologiska verksamhet.
– Affären har tillfört renodling och fokus på innovativa läkemedel och gör oss starkare rustade för framtiden, säger Niklas Karlberg.

Läs hela artikeln som PDF