Johan Färnstrand, ny vd på Lif, vill möta upp branschens utmaningar

Den 1 mars i år tillträdde Johan Färnstrand sitt nya jobb som vd för Lif – de forskande läkemedelsföretagen. Med en bakgrund som bland annat regiondirektör i Gävleborg och vd för det privata vårdföretaget Aleris kommer han in i läkemedelsvärlden från ett kanske oväntat håll.

– Ett nytt arbete innebär att man måste skärpa sina sinnen. Det är mycket jag måste lära mig om branschen, men det jag vet är att Lif är en medlemsorganisation där alla tar sitt ansvar och att vi har ett oskrivet samhällskontrakt. Det arvet vill jag bära vidare.

Johan Färnstrand, som tar över vd-rollen på Lif efter avgående Anders Blanck är född 1968 och bor i Uppsala. När vi talas vid har han tillbringat exakt 31 dagar på nya jobbet.

– Hittills har dagarna gått åt till att lära känna mina kollegor. Och eftersom jag är en mycket nyfiken person har jag förstås ställt otaliga frågor till min omgivning, kan bara hoppas att de inte har tröttnat på det, skojar Johan Färnstrand, som närmast kommer från Aleris där han varit chef för Aleris svenska sjukvårdsverksamhet och vd för Aleris Sjukvård AB.

Förutom ett antal år som regiondirektör i Gävleborg har han haft ledande befattningar inom Uppsala kommun och han har även ett förflutet i SAS samt i mediebranschen, där han under några år var koncernchef för ett antal tidningar som tidigare ägdes av Centerpartiet. Men det är inom sjukvården han har tillbringat merparten av sitt yrkesliv.

– Ja, de senaste femton åren har jag arbetat både med den regionala och den privata vården. Jag har bland annat suttit i SKR:s medicinska råd och under pandemin hade jag en hel del kontakt med Lif och min föregångare Anders Blanck i samband med vaccintillgången. Att sjukvården inte klarar sig utan mediciner är en självklarhet, liksom att patienter ska få tillgång till läkemedel. Och för att tillgängliggöra nya läkemedel för patienter är det bland annat viktigt att säkerställa och utöka antalet kliniska prövningar i Sverige. Där har Lif en viktig roll, säger Johan Färnstrand och fortsätter:

Läs hela artikeln