Hitta drivet i livet! om drivkraft, motivation, fokus och inställning

Hitta drivet i livet! om drivkraft, motivation, fokus och inställning
Vad är det som får oss att ticka och gå? Vilka parametrar är det som gör att vi tar de stora eller små besluten som förändrar våra liv? Detta har inspiratören och författaren Elisabeth Wahlin gjort en djupdykning i och under arbetet med sin nya bok ”Nu! – det är aldrig för sent”, har hon mött olika typer av människor som lyssnat till sig själva, gjort vad de brinner för och hittat sin inre drivkraft – oavsett ålder eller förutsättningar. I denna artikel ger hon tips på hur du kan hitta ditt driv.

Men vad är då drivkraft? Jo, drivkraft är nyckeln till motivation! Den kraft som gör oss motiverade och driver oss framåt, så att vi med minimal ansträngning klarar av olika uppgifter och känner ett flöde. Alla har vi en motor. Vissa av oss vrider på nyckeln ofta för att starta, andra kan vänta på rätt tillfälle. Vissa gör en rivstart, andra smyger igång. Oavsett hur du gör så finns din drivkraft där och bara väntar på att du ska frigöra dess effekt. När du vet vad som är viktigt för dig och vad som driver dig blir det enklare att både fatta beslut och samarbeta med andra, vilket leder till att du mår bättre och får mer tid över. Så låt oss titta på hur du får din motor att starta och fungera.

Tre viktiga frågor:
• Hur hittar du dina drivkrafter?
• Vad krävs för att hålla fokus?
• Hur påverkas du av din inställning?

Drivkraft – ditt eget bränsle i vardagen
Liksom motorer behöver bränsle för att fungera behöver vi människor något som driver oss framåt och ger energi. Vårt bränsle är vår inre drivkraft. Dessa drivkrafter kan vara olika och skilja sig från person till person, men ligger ofta till grund för de val vi gör i livet. Vi kan säga och tänka ibland att vi inte kan, inte klarar av, inte mäktar med eller inte har kompetens … Ja, listan kan göras lång, men med insikt om vår egen drivkraft kan våra vägval och förhållningssätt verkligen bli annorlunda, eftersom vi får tillgång till vår fulla potential – såväl i arbetslivet som privat.
Våra drivkrafter styr oss både medvetet och omedvetet. Att förstå både sina egna och andras drivkrafter är ovärderligt när vi ska leda projekt, bilda team, samarbeta och nå fram till utstakade mål.

Låt din inre kompass visa dig vägen!
Så hur blir vi mer medvetna om våra drivkrafter? Och har insikten om drivkraft en koppling till vårt självförtroende och vår självkänsla? Vi vill alla bli uppskattade och omtyckta och vi värderas ofta utifrån vad vi levererar och gör. Vår drivkraft hjälper oss att få saker gjorda, vara uthålliga och inte ge upp och är kopplad till vår inre vilja och nyfikenhet. Att se hur något fungerar eller inte, att få till ett resultat, att utmana och se vad som händer eller att pröva något nytt. Allt detta ger oss en inre tillfredställelse och skapar energi. Som barn är vi alla olika i våra mönster. Våra föräldrar kan säga att vi brås på den ena eller den andra i våra släkter, men ganska fort skapar vi vår egen identitet. I skolan väljer vi snabbt våra favoritämnen, för vi vill ju göra det vi är bra på och känner oss trygga med. Redan här styrs vi av våra drivkrafter utan att vi kanske är medvetna om det. Som tonåringar står vi med fötterna i två världar – från barn till vuxen – och tar mer eller mindre försiktigt egna steg mot det okända utan att ibland förstå varför. Vi drivs till att pröva våra vingar och tänja de egna gränserna genom att ta utmaningar som vi ibland bara precis klarar av. Allt för att utvecklas till de vuxna människor vi är på väg att bli.

Först när vi tar steget ut i vuxenvärlden med jobb och familj börjar vi så smått förstå att vi har en inre kompass som leder oss in på vissa vägar framför andra, och att det finns ett driv inom oss. När vi då får insikt om vår egen förmåga ger det en känsla av trygghet som främjar både vårt självförtroende och vår självkänsla.

Läs hela artikeln som PDF