BioArctic – forskningsbolaget som satsar stort på ledarskap

BioArctic – forskningsbolaget som satsar stort på ledarskap

Från en historisk upptäckt i labbet vid Uppsala universitet för nära 30 år sedan, till ett framgångsrikt börsnoterat forskningsbolag. Det är BioArctics utvecklingsresa fram till i dag. Framgången bygger på fortsatt världsledande forskning och en starkt vetenskapsdriven företagskultur med det värderingsdrivna ledarskapet i fokus. Vd Gunilla Osswald och HR-chefen Gunilla Andersson berättar om ledarskapets betydelse för den fortsatta utvecklingen.

BioArctic är ett framgångsrikt och börsnoterat forskningsbolag som fokuserar på att hitta lösningar till framtidens läkemedel. Bolagets fokus ligger på att ta fram nya behandlingsmetoder för sjukdomar i det centrala nervsystemet, som till exempel Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Sjukdomar som varje år drabbar hundratusentals människor över hela världen men där inga andra läkemedel än symtomlindrande mediciner finns tillgängliga på marknaden i dag.

– Ett forskande bolag med ambitionen att hjälpa patienter med svåra sjukdomar till ett bättre liv kräver målmedvetna medarbetare som jobbar tillsammans mot gemensamma mål enligt gemensamma värderingar, säger Gunilla Osswald, vd BioArctic. Därför är jag oerhört stolt över att vi har en företagskultur där ledarskapet har betydelse för resultatet på alla nivåer. Att professor Lars Lannfelts upptäckt i början av 1990-talet, skulle utgöra grunden till ett framgångsrikt växande bolag med globala forskningssamarbeten anade få. Men tillväxten är resultatet av en medveten satsning på ledarskap och organisation. Där hela företaget präglas av en starkt vetenskapsdriven företagskultur. BioArctic drivs i dag med hjälp av sin egen väletablerade ledarskapsfilosofi som får individ, team och bolag att fortsätta växa.

– Vi fokuserar på att alla våra medarbetare ser sig själva som en del av en större helhet. Det är enormt viktigt i ett bolag där det genomförs mängder av olika projekt parallellt, säger HR-chefen Gunilla Andersson.

Värderingsdrivet ledarskap
BioArctics värderingsdrivna ledarskap involverar alla medarbetare och syftar till att bidra till att fullfölja bolagets uppgift – att varje dag arbeta för att förbättra livskvaliteten för patienter med sjukdomar i det centrala nervsystemet.
– För att kunna leda sig själv, ett team eller hela företaget måste det finnas tydliga strukturer och verktyg för att lyckas. Vi är inte ett jättestort företag men vår forskning engagerar tusentals personer runt om i hela världen. Det gör att vi internt måste kunna leda både oss själva och andra utanför företaget, för att vi ska nå våra mål, säger vd Gunilla Osswald.

Läs hela artikeln