WAIT-rapporten visar att Sverige halkar efter i tillgång till nya läkemedel
Sverige ligger fortsatt efter många andra europeiska länder när det gäller patienters tillgång till nya läkemedel. Det visar den senaste WAIT-rapporten från läkemedelsbranschens europeiska branschorganisation EFPIA, som granskar hur snabbt nya EMA-godkända läkemedel får nationella beslut om offentlig finansiering.
Av de 173 läkemedel som godkändes 2020–2023 är endast hälften tillgängliga i Sverige – och bara tre av tio läkemedel mot sällsynta sjukdomar.
Rapporten, som omfattar 36 europeiska länder, pekar på stora variationer i läkemedelstillgång. Länder som Tyskland och Italien ligger i topp, medan Sverige hamnar nära EU-genomsnittet. Trots det är det en försämring jämfört med tidigare år. Det berättar Lif:s analyschef Karolina Antonov i nyhetsbrevet Life-time. Antonov menar att Sverige behöver ett sammanhållet nationellt system för beslut om läkemedelssubventioner och bättre möjligheter till förhandling mellan företag, myndigheter och regioner.
Särskilt problematisk är situationen för läkemedel mot sällsynta sjukdomar, där Sverige endast har godkänt 19 av 66 läkemedel för offentlig användning – vilket placerar landet långt under EU-snittet. Antonov ifrågasätter även om TLV:s nya arbetssätt kommer att förbättra situationen, särskilt efter myndighetens beslut att dra tillbaka subventionen för fyra Fabrys-läkemedel.
WAIT-rapporten har fått kritik i Sverige, bland annat för att den inte speglar faktisk användning, men Antonov betonar i nyhetsbrevet Life-time att den ändå visar tydligt att Sverige inte är ledande i EU. Hon efterlyser åtgärder både på kort och lång sikt, och välkomnar regeringens planerade läkemedelsutredning – men uppmanar till omedelbara förbättringar för att stärka patienters tillgång till nya behandlingar.