Röststyrda färdigheter för allt och alla

Röststyrda färdigheter för allt och alla
”Alexa, fråga American Heart … hur gör jag hjärt-lungräddning?”
”Alexa, fråga KidsMD om min läkemedelsdosering”
”Alexa, fråga OneDrop hur dagens diabetesvärden ser ut”
”Alexa, öppna Mayo Första hjälpen. Hjälp vid brännskada”
”Alexa, vilket lag leder hockeyallsvenskan?”
”Alexa, tänd lamporna i vardagsrummet”
Röstkommandotekniken blir alltmer en del av vår vardag. I denna artikel av Mats Olsson, Kairos Future, beskrivs mer om denna spännande utveckling.

Röststyrt internet är på frammarsch sedan ett par år tillbaka då Alexa var först ut på den amerikanska marknaden. Alexa är namnet på det artificiella intelligenssystemet från Amazon, men även exempelvis Google (Assistant), Apple (Siri) och Microsoft (Cortana) satsar stort på detta snabbt växande område. Antalet färdigheter utökas snabbt inom allt fler användningsområden, inte minst inom hälsoområdet. Språk och färdigheter anpassas efter hand för fler länder och under 2017 har Alexa introducerats även i England och Tyskland.

Röststyrt internet med ekosystem för smarta tjänster

Amazon är ett av de bolag som satsar stort på röststyrda tjänster och plattformen för denna del i verksamheten kallas Alexa. Namnet Alexa kommer från det anrika biblioteket i Alexandria, Egypten. Detta var det största biblioteket i världen under antiken och gjorde Alexandria till ett ledande lärdomscentrum. Den grundläggande användarenheten från Amazon heter Amazon Echo och påminner om en burk i konservburksstorlek. Med Echo anropar användaren Alexa och någon av de olika tjänsterna, eller färdigheterna som Amazon kallar det. Grundenheten kan i sin tur kommunicera med andra Echo-enheter i olika form, exempelvis vissa högtalare. Andra leverantörer börjar komma i kapp och Sonos lanserade nyligen en högtalare (Sonos One) som har ett antal mikrofoner och är klar för samverkan med Alexa. Amazon öronmärkte på ett tidigt stadium 100 miljoner dollar för support till utvecklare, tillverkare och nybörjare som var intresserade av att använda röstkommandoteknik.

Läs hela artikeln som PDF