Peter Leander till Rud Pedersen

Peter Leander har rekryterats till den strategiska kommunikationsbyrån Rud Pedersen efter flera år som ansvarig för samhällsfrågor på läkemedelsindustriföreningen, Lif. I sin nya roll kommer han att fokusera på policy- och kommunikationsfrågor i den samhällsviktiga life science-sektorn.

Peter Leander lämnar Läkemedelsindustriföreningen Lif och blir Director på Rud Pedersen Public Affairs. Han kommer främst att arbeta med uppdragsgivare inom hälso- och sjukvård, Life Science och Medtech.

I en intervju med Pharma Industry berättar Leander om varför han tar steget, vilka frågor han vill påverka och hur han ser på samspelet mellan politik, näringsliv och kommunikation. I den nya rollen på Rud Pedersen tar Peter Leander steget in på en bredare arena där han hoppas kunna skapa ännu större genomslag för de frågor han brinner för – genom strategisk kommunikation, förtroendebyggande och samhällspåverkan i en tid av snabb förändring.

”Peters bakgrund inom Lif är enormt betydelsefull. Han har ett stort förtroende i branschen och rätt kunskaper,” säger Ella Bohlin, ansvarig för Rud Pedersens hälso- och sjukvårdserbjudande i Sverige.

Vad var det i Rud Pedersens erbjudande som lockade dig att ta steget från Lif?
– Life science är en samhällsviktig bransch i ständig utveckling – med avgörande betydelse för både folkhälsa, beredskap och svensk konkurrenskraft. Det är ett område jag verkligen brinner för och vill fortsätta främja genom att arbeta på den byrå i Sverige som har störst kompetens inom just life science och stark förankring i det politiska landskapet. Att få kombinera mitt engagemang för branschen med möjligheten att arbeta med flera aktörer och frågor inom både policy och kommunikation – det var helt enkelt en väldigt spännande möjlighet som jag inte ville missa.

Hur tror du att din erfarenhet från läkemedelsbranschen kommer att påverka din strategiska approach i den nya rollen?
– Mina tidigare politiska roller samt min erfarenhet från läkemedelsbranschen har lärt mig att framgångsrik påverkan kräver både långsiktighet, timing och fingertoppskänsla – det handlar om att förstå komplexa system, identifiera rätt fönster för förändring och bygga förtroende över tid. Jag tar med mig en djup insikt i hur politiska beslut påverkar forskning, innovation, tillgång till behandlingar och svensk konkurrenskraft. Det gör att jag snabbt kan sätta mig in i kundernas utmaningar och bidra med strategier som är både relevanta, förankrade och möjliga att genomföra i en verklighet där näringslivet, politiken och samhället allt mer flätas samman.

Vilka samhällsfrågor ser du som mest angelägna att vara med och forma de kommande åren?
– I år inleder vi en tydligt politisk period – med riksdagsval nästa år och den kommande läkemedelsutredningen i höst. Den kommer att vara avgörande för villkoren för läkemedelsföretagens närvaro och investeringar i Sverige. Vidare måste ett större grepp tas om hur vi skapar tillväxt och konkurrenskraft i en tid av geopolitisk oro och snabb teknikutveckling. Redan nu, och för de kommande åren, ser vi en geopolitisk spänning med ökad osäkerhet som följd, vilket organisationer och företag behöver orientera sig i för att nå framgång. Jag vill vara med och forma lösningar där politiken och näringslivet drar åt samma håll – där samverkan och långsiktighet får ta större plats.

Vilken typ av förändring vill du själv vara med och driva – inom näringslivets kommunikation eller i relationen mellan offentlig sektor och näringsliv?
– Jag vill vara med och driva en mer öppen, lösningsinriktad och långsiktig dialog mellan näringslivet och offentlig sektor. Det finns ett stort behov av att bygga förtroende och förståelse för varandras drivkrafter – inte minst i komplexa och reglerade branscher som life science. Jag tror starkt på kommunikation som ett strategiskt verktyg för att skapa samsyn, flytta positioner och hitta gemensamma vägar framåt. Här har näringslivet ett ansvar att bli tydligare i sitt samhällsbidrag, samtidigt som det offentliga behöver bli bättre på att se företag som partners, inte bara aktörer att reglera.

Vad ser du som de största utmaningarna – men också möjligheterna – för företag och organisationer när det gäller att bygga förtroende i ett snabbt föränderligt medielandskap?
– Den största utmaningen är att förtroende inte längre byggs enbart genom vad man säger – utan genom vad man gör, konsekvent över tid. I ett snabbt föränderligt medielandskap, där polarisering, desinformation och starka känslor styr mycket av samtalet, räcker det inte med en bra kampanj eller en krisplan. Det krävs en tydlig värdegrund, transparens och mod att ta ställning – även när det blåser. Men just här finns också möjligheterna. Företag och organisationer som vågar vara relevanta, tydliga och närvarande i samhällsdebatten kan bygga starkare relationer – inte bara till kunder, utan till politiken, medierna och allmänheten. Det handlar om att kommunikation måste gå från att vara reaktiv och operativ till att bli strategisk och framåtblickande, och inom dessa områden ser jag stora möjligheter för mig att bidra positivt som Director på Rud Pedersen.

På vilket sätt tror du att den politiska kommunikationen kommer förändras fram till nästa riksdagsval – och hur vill du att Rud Pedersen ska positionera sig i det samtalet?
– Vi går mot ett val där väljarna söker tydlighet, trygghet och lösningar på samhällsproblem som upplevs allt mer akuta – inte minst inom vård, ekonomi och säkerhet. Den politiska kommunikationen kommer bli mer värderingsdriven, mer visuell och mer direkt. För att nå fram krävs inte bara rätt budskap, utan också rätt timing och rätt tonläge – i rätt kanal. Jag vill att Rud Pedersen ska vara den partner som hjälper aktörer att förstå det politiska landskapet på djupet, men också att agera i det i realtid. Det handlar inte bara om analys – utan om verkstad. Om att hitta den kommunikativa nerven i politiken, och samtidigt vara den byrå som håller huvudet kallt när andra jagar snabba poänger. Där ser jag en viktig roll för både mig och Rud Pedersen framåt.

”Jag vill vara med och forma lösningar där politiken och näringslivet drar åt samma håll – där samverkan och långsiktighet får ta större plats.” – Peter Leander

”Kommunikation måste gå från att vara reaktiv och operativ till att bli strategisk och framåtblickande,” säger Peter Leander i en intervju med Pharma Industry.