Ny rapport visar på värdet av forskning och kostnad av ohälsa
Investeringar i medicinsk forskning bidrar till att minska Sveriges kostnader för ohälsa, skapa fler jobb, öka landets välstånd och rädda liv. Idag presenterar Forska!Sverige en ny rapport som visar en rad exempel på detta. Stiftelsens förhoppning är att rapporten ska bidra till ökad förståelse för den medicinska forskningens betydelse, och till politiska beslut som bidrar till att öka de statliga investeringarna.
Ohälsa kostar mycket för Sverige. År 2023 uppgick kostnaderna för hälso- och sjukvården till cirka 693 miljarder kronor, vilket motsvarar 11 procent av BNP. Utöver vårdkostnader tillkommer även indirekta kostnader i form av produktionsbortfall, orsakade av sjukfrånvaro och för tidig död. Dessa kostnader uppskattas till flera hundra miljarder kronor per år.
– Att satsa på medicinsk forskning och utveckling är en god investering. Idag lanserar vi en ny rapport som synliggör kostnader för ohälsa. Vi ger också exempel på värdet av medicinsk forskning, både i form av ökad hälsa och samhällsekonomiska vinster, säger Anna Nilsson Vindefjärd, grundare och generalsekreterare för Forska!Sverige.

Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska!Sverige
Den nya rapporten visar att investeringar i medicinsk forskning och utveckling exempelvis bidrar till:
- Att stärka hälso- och sjukvården och rädda liv. Tack vare den medicinska forskningen kan vi behandla, bota och förhindra sjukdomar i allt större utsträckning. Exempelvis överlever idag 85 procent av alla barn som får en cancerdiagnos, jämfört med 13 procent på 1950-talet.
- Hälsoekonomiska vinster. Forskning inom medicin och hälsovetenskap är en ekonomiskt lönsam investering då det bidrar till att sänka samhällets kostnader och att fler friska personer kan gå till jobbet. Exempelvis har forskning och ny teknik inom kranskärlssjukdom, stroke, hjärtsvikt och hjärtarytmier under en 40-årsperiod inneburit en sammanlagd hälsovinst på mellan 497 och 995 miljarder kronor.
- Fler jobb och ökat välstånd. Forskning och kompetens inom life science utgör en grundpelare för ett konkurrenskraftigt näringsliv. Företagen bidrar i sin tur med skatteintäkter, forskningsinvesteringar och arbetstillfällen. Enbart under förra året exporterades medicinska och farmaceutiska produkter för 151 miljarder kronor. Det utgör landets näst största exportvarugrupp och värdet har ökat med 155 procent under en tioårsperiod.
De statliga anslagen för forskning inom medicin och hälsovetenskap har under de senaste åren minskat i förhållande till BNP. Det är, enligt Forska!Sverige, mycket allvarligt och oväntat givet hur värdefull investeringen är.
– För varje krona som används till sjukvård i Sverige idag investerar staten parallellt enbart 1,35 öre i medicinsk forskning och utveckling. Det är för lite. Vår förhoppning är att rapporten ska bidra till politiska beslut som innebär att investeringen på sikt ökar till fyra öre per vårdkrona, säger Anna Nilsson Vindefjärd.
Forska!Sveriges förslag stöds av resultatet i en ny opinionsundersökning, framtagen av Verian via Sifopanelen, som presenteras idag. Där svarar nio av tio att det är viktigt, eller till och med mycket viktigt, att Sverige är världsledande inom medicinsk forskning och utveckling. 71 procent ställer sig även bakom förslaget att öka de statliga investeringarna i medicinsk forskning och utveckling till fyra öre per vårdkrona.
Läs rapporten Kostnader av ohälsa & Värdet av medicinsk forskning och utveckling