Lärande genom misstag en förutsättning för att utveckla en lärande kultur

Lärande genom misstag en förutsättning för att utveckla en lärande kultur

Inom idrotten är det också mer naturligt att lära av ett misslyckat höjdhopp för att kanske klara i nästa försök. Eller som det stod uppmuntrande på väggen på gymmet där jag tränade tidigare ”Viljan att vinna är större än rädslan att förlora”.

Den 30 september 2004 strax efter lunch ringde telefonen i bilen. Det var min kollega som jag vikarierat för under hans pappaledighet från tjänsten som medicinsk informationschef.
”Vad pysslar du med?”
”Jag är ute och handlar tårta till avdelningen.
Varför undrar du?”
”Du måste komma in direkt. Vi skall upp till VD.”
”Skämtar du?”
”Nej, absolut inte!”

Jag åkte jag tillbaka till jobbet fylld av tankar. Vad hade hänt? Jag skulle börja min nya tjänst som produktchef  dagen efter. Väl upp på VD:s kontor mötte jag en upprörd chef.
”I dag är det ingen dag att äta tårta!
Läkemedlet är indraget. Sätt dig här och läs på Q/A-dokumentet. Om 1,5 timme börjar telefonerna ringa!” Detta blev startskottet på en av världens största läkemedelsindragningar. Orsaken till den och alla fakta är en helt egen historia. För min egen del fanns det ingen produkt att bli produktchef för. Istället fick jag och många andra sitta i telefon och svara på otaliga frågor från läkare och patienter. Det blev väldigt intensiva timmar och veckor för oss. Vi som var med dessa dagar med läkmedelsindragningen kan nog alla skriva under på att vi lärde oss extremt mycket på kort tid. Vi har kanske inte skrivit in ”Indragning av läkemedel” på våra CV:n, men kanske borde vi det?

Denna och flera händelser och erfarenheter i mitt liv gjorde att jag i min nuvarande roll som Development and Training Manager på Roche blev intresserad av att se hur organisationer ser på misslyckanden och vad det är
som gör det så svårt för oss vuxna att lära oss lika enkelt av misslyckanden som våra barn. De trillar och reser sig lika fort upp med ett leende på läpparna. Inom idrotten är det också mer naturligt att lära av ett misslyckat höjdhopp för att kanske klara i nästa försök. Eller som det stod uppmuntrande på väggen på gymmet där jag tränade tidigare ”Viljan att vinna är större än rädslan att förlora”. Jag har misslyckats många gånger i mitt liv både inom idrott och skola och varje gång har jag fått med mig ny kunskap även om det inte alltid varit lättsmälta lärdomar. Värdet av misslyckanden Med dessa erfarenheter i bagaget blev jag blev nyfiken på att utmana de uttryck som florerar i företagsvärlden som till exempel ”Celebrate Failure” Är det verkligen sant att vi kan ”fira misslyckanden” eller är det mer en floskel? Är utmaningen istället ”hur kan vi som individer och organisation lära av våra misslyckanden?”. Som professionella organisationer kan vi, genom att allokera tid och lyfta betydelsen av reflektion för att förstå våra personliga attityder gentemot misslyckanden, utvecklas av dem.

Läs hela artikeln