Lär dig arbeta i flow

Lär dig arbeta i flow

”Tiden bara flög iväg. Och den ena tanken efter den andra avlöste varandra. Jag skrev ned alla tankarna i dokumentet på datorn och helt plötsligt hade jag fått insikten om hur jag skulle sätta ihop rapporten. Jag började skriva och både rubriker och texter liksom mina egna slutsatser kom till mig på ett sätt som var helt naturligt. Plötsligt förstod jag att det hade gått fyra timmar utan att jag ens hade tänkt på att äta. Faktum var att jag inte var hungrig, jag som aldrig har kunnat hoppa över en måltid. När jag till slut stängde ner datorn upplevde jag en känsla av eufori och stolthet på samma gång.”

Så här beskrev en av mina deltagare, under en workshop om hjärnsmarta arbetssätt, hur det kändes att vara i flow, vilket fick flera andra i gruppen att nicka igenkännande. Jag är säker på att du har upplevt flow på något sätt i ditt liv. Ett tillstånd då du glömmer tid och rum och är fullt och djupt fokuserad och närvarande på en enda uppgift. Man kan säga att det är då vi mår som bäst och också presterar som bäst. Det som är så fascinerande med flow är att vi kan höja vår kreativitet, kapacitet och prestation med upp till femhundra procent enligt en tioårig studie och samtidigt få ett minskat stresspåslag. 1
Att arbeta i flow kan beskrivas som att ”njutarbeta”.

Ta en liten stund och fundera på det du just läste. Att bli femhundra procent mer produktiv låter ju helt otroligt. I teorin skulle du kunna få en hel veckas arbete gjort på enbart en dag! Tänk om vi oftare kunde hamna i flow, vilken enorm vinst för både människor och företag. Vilken otrolig höjning av kreativitet och kapacitet och minskning av stress.

Alla människor kan uppnå flow. Det är någonting du kan träna upp. Men för att komma dit behöver du förstå varför det sker och vad det finns för speciella triggers som hjälper dig att hamna i flow. Ögonblick av flow Kanske har du fått flow när du sitter och skriver, är på dansgolvet och ger dig hän åt en bra låt? Kanske får du flow när du springer i skogen, umgås med en vän och är djupt koncentrerad på ert samtal? Kanske har du flow när du är på jobbet och ska leverera ett viktigt projekt du är försjunken i?

Oavsett vilket har du säkert upplevt en skön känsla som är förknippad med flow. Mycket beroende på att du faktiskt var hundra procent närvarande, men också tack vare ett lågt stresspåslag och frisättning av flera hormoner som både ger välmående och drivkraft. Alla kan hamna i flow, oavsett om man är ledare, tjänsteman, konstnär, programmerare, idrottare eller frisör – det är ett universellt tillstånd.

Läs hela artikeln