Internationell expertpanel ska stärka SmartCellas vetenskapliga kompass

För att vässa sin vetenskapliga strategi och kliniska inriktning har det svenska bioteknikföretaget SmartCella bildat ett vetenskapligt råd med internationellt framstående forskare och läkemedelsexperter. Det framgår av ett pressmeddelande från bolaget.

Det nyinrättade rådet, ett så kallat Scientific Advisory Board (SAB), leds av professor Anna Martling – kirurg och forskare vid Karolinska Institutet, tillika styrelseledamot i SmartCella. Rådets uppdrag är att bistå företaget med vetenskaplig rådgivning i utvecklingen av nya behandlingar inom bland annat regenerativ medicin, immunterapi och onkologi.

SmartCella beskriver sig som ett företag i framkant när det gäller precisionsmedicin, där banbrytande teknologier kombineras med avancerade terapier. Särskild vikt läggs vid företagets egenutvecklade plattform Extroducer – ett endovaskulärt instrument för riktad läkemedelsleverans till svårtillgängliga organ.

”Viktigast av allt är att Extroducer erbjuder möjligheten att leverera säkrare och effektivare behandlingar till kritiskt sjuka patienter”, säger professor Anna Martling i ett pressmeddelande.

Rådet består, utöver Martling, av sex experter med bred akademisk och klinisk erfarenhet. Bland dem finns Dr. A. M. James Shapiro, internationellt känd för sin forskning inom celltransplantation vid University of Alberta, och Dr. Regina Fritsche Danielson, global forskningschef vid AstraZeneca. Även forskare från Karolinska Institutet ingår – bland andra Rolf Kiessling, senior professor i onkologi, och Staffan Holmin, professor i neurovetenskap och medicinsk utvecklingschef på SmartCella.

Rådets första sammanträde hölls under våren 2025 och tog sikte på ett av biomedicinens stora olösta problem: hur avancerade terapier ska levereras på ett effektivt och säkert sätt till rätt målvävnad i kroppen. Enligt pressmeddelandet lyftes Extroducer som ett möjligt genombrott i detta avseende – bland annat för cellterapier vid svårbehandlad cancer eller vid organspecifika tillstånd.

I en kommentar lyfter Anna Martling att teknologin skulle kunna få särskild betydelse vid behandling av solida tumörer, där riktad läkemedelsadministration ofta är avgörande. Även Dr. Shapiro framhåller möjligheten att använda Extroducer för transplantation av insulinproducerande celler till bukspottkörteln – ett område han beskriver som underutvecklat men lovande.

Christian Kinch, grundare och styrelseordförande för SmartCella, säger i pressmeddelandet att bildandet av rådet är ett strategiskt steg. Enligt honom är den höga vetenskapliga nivån i sammansättningen ett tecken på att bolaget lyckats attrahera internationell expertis med kapacitet att påverka framtidens behandlingar.

SmartCellas satsning på ett vetenskapligt råd ligger i linje med en allt tydligare trend inom biotech-sektorn: att knyta akademiskt meriterade forskare till industrin för att minska glappet mellan preklinisk innovation och klinisk implementering.

Ytterligare information om rådets medlemmar och deras bakgrund finns tillgänglig på SmartCellas webbplats.