Vässa ditt ledarskap genom ett långsiktigt och hållbart arbetssätt

Vässa ditt ledarskap genom ett långsiktigt och hållbart arbetssätt
En viktig del av ledarskapet är att se till att alla i organisationen mår bra och kan arbeta på ett långsiktigt och hållbart arbetssätt. Detta har blivit mycket svårare de senaste åren och Sverige är extra hårt drabbat. Några viktiga råd för att minska ohälsan ges här av Thomas Lundqvist, författare, föreläsare och ledarskapsexpert.

Den psykiska ohälsan har ökat snabbt de senaste åren och det kostar samhället och organisationer stora belopp. Därtill kommer allt lidande för den enskilda individen! En legitim fundering är varför detta ökar och varför just nu? Det finns minst fyra orsaker till att dessa problem växer och varför Sverige är extra hårt drabbat.

1. Vi är ett av världens mest stillasittande folk Alla typer av rörelser stimulerar och aktiverar hela hjärnan. Du behöver alltså inte motionera och bli svettig, tvärtom kan lugna och harmoniska rörelser, till exempel yoga, stimulera hjärnan och dess kognitiva förmåga mer. I dag pratar forskare om att stillasittande är att jämföra med rökning. Du kanske kommer ihåg kampanjen ”a non smoking generation”? I dag pratar man om att göra en liknande kampanj, ”a non sitting generation”. För varje timme du sitter stilla förkortas ditt liv med 22 minuter. För 10 procent av alla som dör i dag är den bakomliggande orsaken en för stillasittande livsstil. I genomsnitt sitter den normale svensken nio timmar per dygn och då räcker det inte med att gå på ett gympass eller två i veckan vilket många faktiskt tror. Detta gympass kompenserar inte på långa vägar allt stillasittande. Denna paradox gör att Sverige är det land i Europa som motionerar mest för att kompensera för allt stillasittande.

Vad är då lösningen?
Lösningen på stillasittande är självklart att du minskar ditt stillasittande. Bara genom att stå halva arbetsdagen ökar ditt välbefinnande och energiförbrukning markant. Jag vet att det låter otroligt men faktum är att ökningen av energiförbrukningen gör att 4 timmar stående varje dag motsvarar ett knappt maratonlopp i månaden (det vill säga att du skulle springa ett 4,2 mil långt maratonlopp varje månad, 10 månader av 12 möjliga på ett år) eller fem kilo rent fett på ett år. Att studier dessutom visar att stående gör oss smartare kan väl knappast göra saken sämre (studier på elever visar att de presterar 10 procent bättre på prov när de står jämfört med när de sitter). Det är också viktigt att du kontinuerligt rör dig så försök att göra några enkla rörelser varje halvtimme. Det behöver inte vara så omfattande utan det räcker med att ställa sig upp och sitta ned 10 gånger för att sedan fortsätta arbeta. Kanske ska ni införa någon kul utmaning att varje gång man tar en kaffe måste man göra 10 knäböj! Något som också gör underverk för hälsa och välbefinnande är fysisk träning. Det visste du säkert redan men jag ska ge dig två anledningar som du kanske inte visste om.

Läs hela artikeln som PDF