Devyser är vinnare av årets Swecare Export Awards

Devyser har tilldelats Swecare Export Award 2023. Priset delas ut till företag som “med kreativitet, engagemang och räckvidd satt svensk innovation inom hälsa och sjukvård på världskartan”. Devyser tilldelas utmärkelsen för revolutionerande lösningar, intensiv exportsatsning och fokus på korrekt diagnos till varje patient på kortast möjliga tid. Ulf Klangby, bolagets vice VD och en av företagets grundare, fick motta priset från socialminister Jacob Forssmed vid en ceremoni tidigare idag.

Ulf Klangby, vice vd och en av Devysers grundare tog emot priset från socialminister Jakob Forssmed.

Swecares exportpris, “Swecare Export Award” delas ut årligen sedan drygt 10 år. Av fyra nominerade företag utsågs Devyser till årets vinnare av det prestigefyllda priset. Juryn består av representanter från life science-branschen och regeringen.

Devyser prisas med motiveringen:

— Vinnaren är en pionjär inom avancerad genetisk testing, DNA-diagnostik. Företaget befinner sig vid forskningsfronten inom ett av de områden som har möjlighet att  revolutionera sjukvården genom att tidigt kunna identifiera och förutspå sjukdomar. Genom målsättningen att varje patient ska få en korrekt diagnos på så kort tid som möjligt, bidrar man till en utveckling med fokus på patient och vårdgivare med hänsyn till hållbarhet och resurser. Från början ett forskningbolag som från huvudkontoret i  Hägersten tagit fram 29 olika produkter som nu finna tillgängliga i 50 länder. Med intensiva exportsatsningar de senaste åren har man gjort en fantastisk tillväxtresa med stora försäljningsframgångar där 92 procent av den totala försäljningen utgörs av exportinkomster.

— Vi är otroligt stolta över att uppmärksammas med detta fina pris, kommenterar Fredrik Alpsten, vd för Devyser. Vi har haft en stark internationell tillväxt under de senaste åren, framförallt i Europa och Asien. Vår satsning på utökad direktförsäljning på nyckelmarknader har varit mycket framgångsrik. Nu är siktet inställt på den nordamerikanska marknaden. I juni inviger vi vårt nya laboratorium i Atlanta, Georgia och tidigare i veckan presenterade vi ett samarbetsavtal med Thermo Fisher, ett amerikanskt bolag som är världsledande inom diagnostikbranschen. Samarbetet innebär att Thermo Fisher Scientific kommer att marknadsföra och sälja Devysers unika NGS-produkter för uppföljning efter transplantationer, i USA, Kanada och Europa, vilket ger möjlighet för fler patienter att få tillgång till bättre transplantationsvård.

Swecare är en stiftelse som har Socialdepartmentets uppdrag att skapa mötesplatser för företag och organisationer inom svenska life science-sektorn med syfte att bidra till ökad export av svenska produkter, tjänster och kunskap inom området. Swecare bildades 1978 av svenska regeringen, dåvarande Exportrådet och representanter för hälso- och sjukvårdsindustrin.