AstraZenecas fabrik för framtidens biologiska läkemedel skapar nästan 900 nya jobb

I dag invigs Sweden Biomanufacturing Center (SBC), AstraZenecas toppmoderna tillverkningsanläggning för nästa generations biologiska läkemedel. På plats i Södertälje finns bland annat socialminister Lena Hallengren, som klipper bandet tillsammans med Boel Godner, ordförande för kommunstyrelsen i Södertälje, Katarina Ageborg, VD för AstraZeneca AB, och Åsa Manelius, chef för Sweden Biologics Center på AstraZeneca.

SBC har byggts för att tillverka framtidens biologiska läkemedel, som är mer specialiserade och riktade än andra läkemedel. Biologiska läkemedel har på många sätt revolutionerat läkemedelsvetenskapen och används för att behandla komplexa sjukdomar, bland annat olika typer av cancer.

Dessutom skapar SBC nya jobb. Det jobbar i dag över 220 personer på fabriken. Stockholms Handelskammare har i en nyligen utgiven rapport räknat ut att för varje nytt jobb i Life Science-sektorn i Sverige skapas ytterligare tre jobb, vilket innebär att SBC redan har skapat uppåt 900 nya jobb.

– Jag är glad för att AstraZeneca har valt att placera tillverkningen av nästa generations biologiska läkemedel i Sverige och i Gärtuna. Det bekräftar det redan mycket framgångsrika arbete som bedrivs här, och den nya anläggningen bidrar dessutom med flera hundra nya jobb, säger socialminister Lena Hallengren.

Medverkar på invigningen gör också Andreas Hatzigeorgiou, VD på Stockholms Handelskammare.

– Den här strategiska investeringen av AstraZeneca ger positiva ringar på vattnet. Det är positivt för jobben och våra möjligheter att förstärka Sveriges och huvudstadsregionens Life Science-kluster. Sektorns aktivitet ger också bättre förutsättningar för andra näringar att utvecklas. Det är en viktig insats som ger vår huvudstadsregion förutsättningar att bli den allra bästa i Europa, säger han.

AstraZenecas styrelseordförande Leif Johansson konstaterar att Sverige är ett attraktivt land att investera i.

– Det är ingen slump att vi öppnar den här fabriken just i Sverige. Sverige är på många sätt attraktivt och vi fortsätter satsa här, givet Sveriges starka ställning som en forskningsnation, som en hub för innovation, utveckling och produktion av nya läkemedel som kan förändra livet för miljoner människor runtom i hela världen, säger han.

De senaste 10 åren har AstraZenecas svenska verksamhet ökat sina investeringar i forskning och utveckling i Sverige, och totalt under den perioden investerat mer än 150 miljarder i FoU. Förra året lade AstraZeneca AB drygt 17 miljarder på FoU i Sverige.