AstraZeneca utser Jacob Lund till ny global presschef

Jacob Lund har utsetts till global chef för medierelationer för AstraZeneca på koncernnivå. Han tillträder den nya tjänsten den 1 januari.

I den nya rollen som global presschef, Head of Global Media Relations, kommer Jacob Lund att leda det globala pressteamet som ansvarar för medierelationerna på fler än 100 marknader över hela världen. Jacob kommer att dela sin tid mellan Storbritannien och Sverige, i Cambridge respektive Stockholm.

– Som bolag är vi inne i en spännande fas med många nya behandlingar och bred tillväxt. Efter ett decennium i flera ledande roller inom kommunikation och som medlem av den svenska styrgruppen så känner Jacob bolaget väl och har utmärkta förutsättningar att leda det här arbetet på ett strategiskt sätt, säger Katarina Ageborg, vd för AstraZeneca AB och global hållbarhetschef i koncernledningen.

Som kommunikationsdirektör och chef för det nordiska Corporate Affairs-teamet är Jacob Lund i dag ansvarig för AstraZenecas kommunikation i Norden, bolagets globala hållbarhetskommunikation och styrelseordförande Leif Johanssons kontor.

– Det känns oerhört hedrande och spännande att få axla rollen som global presschef. Efter pandemin, där vi levererade mer än tre miljarder vaccindoser utan vinstintresse, först och främst till låg- och medelinkomstländer, har vi blivit ett bolag de flesta känner till över hela världen. Samtidigt har vi en fantastisk tillväxt och många potentiella läkemedel under utveckling. Jag ser fram emot att sprida mer kunskap om hur vi jobbar för att förändra livet för miljontals patienter runtom i världen och samtidigt verkar för en mer hållbar hälso- och sjukvårdssektor, säger Jacob Lund.

Jacob Lund kom till AstraZeneca år 2013. Han har en omfattande journalistisk bakgrund, bland annat som Norden-korrespondent på Norges största dagstidning, Verdens Gang, och har även fyra års tv-erfarenhet från NRK. Jacob har studerat juridik, statskunskap och filosofi vid Universitetet i Oslo.

Freja Annamatz, i dag presschef för AstraZeneca i Sverige, går in som tillförordnad kommunikationsdirektör i Norden, och Karl-Johan Karlsson blir tillförordnad presschef i Sverige.