USA:s HD: Abortpiller blir kvar

USA:s högsta domstol bevarar den breda tillgången till det mest använda abortpillret i landet, som abortmotståndare försökt att stoppa.

”Medborgare och läkare har inte rätt att stämma enbart för att andra har tillåtelse att genomföra en handling”, skriver konservative domaren Brett Kavanaugh.

En enig domstol anser inte att det finns laga skäl för abortmotståndare att överklaga läkemedelsverket FDA:s godkännande av abortpillret mifepriston.

Medlet har varit godkänt för användande i USA sedan år 2000 och använts av sex miljoner personer. Det senaste året användes mifepriston i två tredjedelar av alla aborter i landet.

Hade HD gått på abortmotståndarnas sida hade pillret kunnat förbjudas eller kraftigt begränsas även i delstater där abort är lagligt.

”Vi är medvetna om att många medborgare, inklusive de målsägande läkarna i det här fallet, känner uppriktig oro och motstånd mot att andra använder mifepriston och genomför aborter”, skriver den Trumptillsatte domaren Brett Kavanaugh i utslaget och fortsätter:

”Men medborgare och läkare har inte rätt att stämma enbart för att andra har tillåtelse att genomföra en handling”.

Målet är det första stora fallet gällande abortfrågor i HD sedan domstolen 2022 rev upp beslutet ”Roe mot Wade” från 1973, som säkrade aborträtten nationellt i USA. Därefter har flera delstater valt att skärpa sina abortlagar.

Fallet hamnade hos HD efter att en konservativ domare i Texas i fjol beslutade om ett förbud mot mifepriston. Vita huset meddelade direkt att Texasdomen skulle överklagas.

Hade Texasdomen kvarstått hade det öppnat för att en mängd olika godkännanden av läkemedel från FDA hade kunnat bli föremål för domstolar.

Torsdagens beslutet innebär dock inte att mifepriston blir helt tillgängligt över hela USA och kvinnors rätt till medlet hänger fortsatt på olika delstatslagar. Bara runt hälften av alla delstater tillåter full tillgång till medlet.

14 delstater i USA har infört nära totala abortförbud, ytterligare ett par har en gräns på sex veckor. I flera delstater är abortfrågan uppe för förändring.

Aborträtten ser ut att bli en av de hetare frågorna inför höstens presidentval i USA. President Joe Biden säger i en kommentar att utslaget inte säkerställer rätten till abort.

– Dagens beslut ändrar inte det faktum att kampen fortsätter, säger han och påminner om att samma högsta domstol tidigare rivit upp aborträtten.


Abortmotståndare protesterar utanför Högsta domstolen i Washington DC på torsdagen den 12 juni. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Om Mifepriston

Mifepriston är ett antihormon som hämmar effekten av progesteron, som är nödvändigt för att få en graviditet att fortskrida. Läkemedlet förskrivs av läkare för att medicinskt avbryta en graviditet.

I USA är medlet mifepristone, också känt som RU 486, en av två tillåtna komponenter som används för att framkalla abort under en graviditets första tio veckor. Läkemedlet godkändes i USA år 2000.

Över hälften av alla aborter i USA utförs med mifepristone, enligt officiella siffror. Metoden är dokumenterat säker och har en effektivitet på 99,6 procent.

Läkemedelskombinationen mifepriston och misoprostol är godkänd i över 60 länder världen över för att avbryta graviditeter, däribland Sverige.