Unga SmiLe-entreprenörer uppmärksammas igen

Alice Mattsson som har deltagit i SmiLes Health2B-program med bolaget Pharmista Technologies har nu utnämnts av Venture Cup att ha en av årets bästa affärsidéer i södra Sverige.
     Dessutom har Maximilian Ottosson, Linn Wrangmark och Frida McCabe, samt Fábio Rosa kvalificerat sig in på nyhetsbyrån Rapidus 34-lista över unga talanger i Skånes näringsliv. De är grundare till SmiLe-bolagen Cellevate, Medow respektive Asgard Therapeutics.

Alice Mattsson, Maximilian Ottosson, Frida McCabe, Linn Wrangmark och Fábio Rosa

Skånskt näringsliv är rikt på unga talanger och många av dem får eller har fått stöd i sin affärsutveckling genom SmiLe Incubators olika program.

Maximilian Ottosson, vd och medgrundare av Cellevate, tog tidigt ett strategiskt beslut att delta i kampen mot corona, och startade projekt inom covid-19-forskning i samarbete med Lunds universitet. Cellevate har utvecklat en nanoteknik för att producera cell-liknande 3D-material som kan användas i forskning, med fördelen att det medger liknande betingelser vid labbförsök som i kroppen.

Linn Wrangmark och Frida McCabe har utvecklat produkten IV-bracelet, ett färgglatt armband som håller intravenösa slangar på plats under behandling. Produkten har under 2020 blivit upphandlad av fem svenska regioner genom samarbetspartnern Baxter.

Fábio Rosa flyttade till Lund tillsammans med två andra från samma portugisiska forskargrupp. Här grundade de Asgard Therapeutics tillsammans med LU Holding, ett bolag som nu är SmiLemedlem. De utvecklar en immunterapi för cancer. Fábio Rosa uppmärksammades dessutom av Forbes i år som en av de 30 mest lovande unga entreprenörer, innovatörer och ”game-changers” i Europa inom segmentet Science and Healthcare.

Alice Mattsson premierades med guld i Venture Cups årliga IDEA-tävling. Av totalt nära 500 deltagande affärsidéer och uppstartsbolag från hela Sverige hamnade hon på Venture Cups topp-20-lista. Hon utvecklar ett återanvändbart graviditetstest. Hon har deltagit i Health2B, SmiLes program för mycket tidiga uppstartsbolag.

– Det känns tryggt för tillväxten av framgångsrika life science-bolag att det finns så många unga duktiga forskare och entreprenörer i Skåne. Det är viktigt att de får rätt stöd under hela tiden så att deras innovationer kan komma ut till vården och göra nytta. Vi på SmiLe är stolta över att få vara en del av deras utvecklingsresa, vi har program som stöttar bolagen i deras olika faser. Och vi är fantastiskt imponerade över bolagens utveckling, säger Ebba Fåhraeus, vd för SmiLe Incubator på Medicon Village i Lund.

 

För mer information, kontakta: Ebba Fåhraeus, vd för SmiLe Incubator, +46 73 40004339, [email protected]