Syntetiska medarbetare ­på frammarsch

En AI som granskar marknadsföringstexter? Ja, det är bara ett exempel på hur syntetiska medarbetare kan användas inom läkemedelsbranschen. Det menar innovations- och AI-experten Jimmy Larsson, som har varit med och utvecklat en virtuell compliance officer.

Så drar du nytta av AI – som kollega

Nej, dina framtida AI-kollegor kanske inte kommer att småprata om rotavdrag vid kaffemaskinen. Men de kommer att lösa uppdrag som tidigare tog fyra timmar på tio minuter.

– Genom att integrera syntetiska medarbetare i vardagen öppnar vi upp för många smartare sätt att jobba, särskilt inom den komplexa läkemedelsvärlden. Det säger Jimmy Larsson, expert på innovation och artificiell intelligens på kommunikationsbyrån Gullers Grupp. Syntetiska medarbetare är en avancerad form av AI-assistenter, förklarar han.

– Det är något annat än generella modeller som exempelvis Chat GPT och GPTs. Syntetiska medarbetarna är optimerade för att fungera som specialister, precis som mänskliga experter.

Nu har Jimmy och hans kollegor implementerat en digital compliance officer, en AI-modell som de har utvecklat själva. Modellen kan resonera kring lagar och ge vägledning, precis som en mänsklig compliance officer.

– Den kan regelverken i alla nordiska länder och pratar språken flytande. Det ger inte bara oss interna fördelar, utan hjälper också direkt våra kunder inom läkemedelsindustrin, förklarar affärsutvecklaren Anders Bergman.

Jimmy Larsson nickar.
– Vi kan också mata in egna data för att träna modellerna på till exempel tidigare dömda fall.

Teamet ser tydliga fördelar med sin virtuella arbetskompis.
– Vi har fått mycket bättre fart och träffsäkerhet i vårt jobb. När det gäller till exempel att väga samman akademiska rapporter kan vi nu få fram kärnan väldigt snabbt, inklusive alla referenser, säger Jimmy Larsson.

En intressant upptäckt är att det är minst lika viktigt att vara trevlig mot den syntetiska kollega som mot en mänsklig.

– Om vi behandlar de digitala arbetskamraterna med respekt och använder artiga fraser, ger de inte bara utförligare utan också mer korrekta svar. Skillnaden kan vara upp till 30 procent, säger Lina Andrén, OCE-ansvarig på Gullers Grupp.

Jimmy Larsson märker av ett ökat intresse för syntetiska medarbetare bland byråns kunder, särskilt de större globala läkemedelsbolagen.

– Många är redan igång med det här. Vi har fullt upp kan man säga.