Swecare Export Awards delas ut av socialministern

Stark export, innovation och samverkan i Sverige och globalt – Årets exportpris går till AstraZeneca och PU Sensor, presenterade socialminister Jakob Forssmed idag vid utdelningen av Swecare Export Awards. De vinnande företagen har lyckats påvisa framgångsrika exportsatsningar av svenska produkter, tjänster och kunskaper som förbättrar människors hälsa.

Socialminister Jakob Forssmed tillsammans med Emelie Antoni, AstraZeneca, Johannes Walfridsson, PU Sensor och Maria Helling, vd Swecare.

Sedan 2008 har Swecare Export Awards årligen tilldelats de företag som med kreativitet, engagemang och global räckvidd haft framgångsrika exportsatsningar inom hälso- och sjukvårdsområdet. Vinnarna har korats av en jury som representerar både branschen och det offentliga Sverige. Priset delas ut av den halvstatliga organisationen Swecare.

– Årets vinnare av Swecare Export Awards har lyckats sätta Sverige på den internationella kartan med sina framstående innovationer och satsningar som förbättrar människors hälsa i Sverige och runt om i världen, säger socialminister Jakob Forssmed.

Vinnare av Swecare Export Awards 2024 i respektive priskategori är:

Priskategori: Swecare Export Award

Företag: AstraZeneca

Juryns motivering:
Årets vinnare av Swecare Export Award visar på en fenomenalt stark utveckling av sin export, då den på fem år mer än fördubblats! Dess historia började i Sverige för mer än 100 år sedan och man har under denna tid visat starkt engagemang för att investera samt driva innovation och samverkan inom hälsosektorn vilket också bidragit till framgång globalt. Idag bedrivs verksamhet i över 100 länder. I Sverige finns fortsatt ett av bolagets stora strategiska forskningscentrum och här finns även den största produktionsanläggningen. Bolaget står idag för nästan åtta procent av Sveriges totala varuexport. Detta har inte bara stärkt Sveriges position som en ledande aktör inom hälsa och life science, utan också bidragit till vårt lands ekonomiska tillväxt och sysselsättning och, inte minst, till bättre hälsa och en friskare befolkning. Årets vinnare av Swecare Export Award 2024 är AstraZeneca.

Priskategori: Swecare Rising Star Award

Företag: PU Sensor

Juryns motivering:
Årets vinnare står för en helt ny forskningsbaserad och patenterad lösning på ett svårt och kostsamt globalt problem, som enligt många inte fått den uppmärksamhet det förtjänar. Med imponerande innovationsnivå har man vidareutvecklat svensk forskning och tagit fram en produkt som möter ett stort behov hos både patienter, vårdgivare och samhälle. Med en vision att revolutionera i kampen mot trycksår med en unik produkt i teknikens framkant inom välfärdsteknologi, gör att juryn bedömer att PU Sensor har stor potential för internationell framgång och därmed är årets vinnare av Swecare Rising Star Award 2024.

Nominerade till 2024 års priser: AI Medical Technology, AstraZeneca, Care to Translate, ImagineCare, PU Sensor och Worldish.

Årets jury: Fredrik Alpsten, Devyser Diagnostics, David Becedas, AlgoDx, Niclas Jacobson, Socialdepartementet, Jenni Nordborg, LIF och Anna Lefevre Skjöldebrand, Swedish Medtech.

Swecare Export Awards är en årlig utmärkelse som syftar till att uppmärksamma och belöna framstående exportframgångar inom den svenska hälso- och life science-sektorn. Priset är en del av Swecares arbete att stödja och främja svenska företags tillväxt på den globala marknaden. För mer information om Swecare Export Awards och hur du kan nominera ett företag för nästa års priser, besök www.swecare.se.