Socialstyrelsen söker ny generaldirektör


Olivia Wigzell. Foto: Mikaela Landeström/TT

I ett mejl till Altinget skriver Socialstyrelsen att uppdraget inte kan förlängas ytterligare och hänvisar frågor kringrekryteringsprocessen till socialdepartementet.

Som chef för Socialstyrelsen fick Wigzell en central roll under pandemin. Hon har tidigare haft flera tunga poster för Socialdemokraterna, bland annat som landstingsråd 1994–1998 i dåvarande Stockholms läns landsting och som oppositionsborgarråd i Stockholms kommun.

2008 klev hon in på socialdepartementet som chef för hälso- och sjukvårdsenheten. Hon har också suttit i Världshälsoorganisationens styrelse.

Kraven på efterträdaren

Socialstyrelsen har runt 800 anställda och ett anslag för 2024 på drygt 825 miljoner kronor. När regeringen nu letar efter Olivia Wigzells efterträdare söker man en dokumenterad god chef och ledare, med erfarenhet från hälso- och sjukvårds och/eller socialtjänstfrågor.

Den nya generaldirektören ska även ha förmågan att etablera och driva nätverk, skapa goda relationer och samverka. Krav ställs också på en förmåga att leda förändringsarbete och engagera och motivera medarbetarna.

Det anses även meriterande med erfarenhet av att leda och utveckla en offentlig verksamhet.

Statssekreterare Miriam Söderström lämnar en skriftlig kommentar till Altinget.

”Olivia Wigzell har under lång tid gjort ett uppskattat och bra jobb som generaldirektör för Socialstyrelsen. Myndigheten har en central roll i arbetet med flera av de mest aktuella och akuta utmaningarna i samhället och Olivia har lotsat myndigheten genom dessa på ett mycket förtjänstfullt sätt. Olivias förordnande går ut i september och hennes förordnande har redan förlängts, därför behövs nu ett byte på posten”, skriver hon.

Läs hela nyheten