Matthew Iles ny vd för AbbVie Skandinavien

1 juli tillträder Matthew Iles som ny vd för AbbVie Skandinavien, ett biopharmaföretag som forskar fram innovativa mediciner för att förbättra livet för människor som påverkas av svår sjukdom.

Fotograf: Antti Vettenranta

– Det känns spännande att få ta över ledarskapet för AbbVie Skandinavien och fortsätta resan mot att lösa framtidens hälsoutmaningar och bidra till FNs globala

mål om god hälsa, säger Matthew. Jag kommer att fortsätta att förfina och förstärka företagets arbete med patienten i fokus, den starka kulturen och det nära samarbetet vi har med många andra aktörer i samhället som driver mot samma mål som vi, säger Matthew.

– AbbVie har en enormt stark produktportfölj med mediciner mot svåra sjukdomar inom flera sjukdomsområden såsom immunologi, neurologi, onkologi och ögonsjukdomar – och jag hoppas att jag med min erfarenhet från AbbVie Finland kan bidra ytterligare till att våra innovativa mediciner når Skandinaviska patienter snabbt och säkert, fortsätter Matthew. Jag ser också fram emot att sjösätta vår lovande pipeline med ännu fler spännande och innovativa mediciner, bland annat inom cancerområdet, säger Matthew.

Matthew kommer närmast från rollen som vd för AbbVie Finland, som han lett sedan 2019. I Finland var han även ordförande i den finska industriföreningen Pharma Industry Finland. Innan dess har Matthew haft en rad olika roller inom läkemedelsbranschen i Finland, Sverige och Baltikum, bland annat som vd på Takeda och som ledare inom olika terapiområden på Pfizer. Matthew innehar en Master of Science i organisk kemi från Helsingfors universitet och en MBA från Aalto University Executive Education i Helsingfors.

Matthew efterträder Linn Mandahl, som framgångsrikt lett först AbbVie Sverige och sedan AbbVie Skandinavien, och som nu går vidare till en roll som vd för AbbVie i Schweiz.