Läkare vill lansera ”time needed to treat”

Ett överflöd av medicinska riktlinjer leder till ojämlik och ineffektiv vård, enligt läkaren Minna Johansson, huvudförfattare till en artikel i BMJ som presenterar en ny metod, time needed to treat, TNT. Hon pekar bland annat på en studie från USA om att allmänläkare skulle behöva jobba 27 timmar per dygn för att följa alla riktlinjer. 

– Dagligen larmas det om att det saknas tid för vårdpersonal, samtidigt som vi aldrig har lagt mer pengar på hälso- och sjukvård än vad vi gör i dag. I många hög- och medelinkomstländer har det aldrig funnits fler läkare och sjuksköterskor per capita, så det är något som inte riktigt stämmer, säger Minna Johansson, specialist i allmänmedicin på Herrestads vårdcentral i Uddevalla.

Hon säger att den evidensbaserade medicin som sjukvården bygger på gör att vården världen över svämmar över av riktlinjer och rekommendationer och därför omöjligen hinner med att följa alla. Även om många av dem hade gjort nytta.

– Det finns till exempel en ganska ny studie från USA som visar att allmänläkare skulle behöva jobba 27 timmar per dygn för att kunna följa alla riktlinjer för sina patienter. Och det finns liknande studier från Norge och Storbritannien.

Läs artikeln i Dagens Medicin.