Innovations- och entreprenörspris till professor i farmakometri

Uppsala universitets innovations- och entreprenörspris 2024 går till Mats Karlsson, professor i farmakometri. Det började med att tio forskare och läkemedelsexperter grundade ett konsultföretag tillsammans. Tio år senare har företaget Pharmetheus 100 anställda i Uppsala och andra länder.

”Tillsammans med sitt forskarteam har han framgångsrikt omvandlat akademisk excellens från en världsunik forskningsmiljö, till ett framstående och livskraftigt konsultföretag” står det i motiveringen till priset, som delas ut i april.

– Det är fantastiskt roligt att få den här uppmärksamheten, inte bara för min skull utan också för alla som jobbar i vårt företag, säger Mats Karlsson.

Farmakometri handlar om att med hjälp av matematiska modeller baserade på fysiologi och farmakologi försöka förbättra läkemedelsbehandling för patienter. På Pharmetheus arbetar man framförallt som konsulter åt stora läkemedelsföretag med att designa och analysera kliniska prövningar.

– Vi hjälper till att designa studier, analysera och tolka studier och ge underlag till beslutsfattande. Mycket arbete läggs ned inför att företagen ska ansöka om att få godkännande för sina läkemedel. Det handlar om hur läkemedel ska doseras, men också om att kvantifiera effekter och biverkningar, förklarar Mats Karlsson.

Foto: Marcus Holmqvist