Från Indien till Visby – första gången i Almedalen

Inspirerande, öppet och tillgängligt är några av de ord som Thommen Chacko använder för att beskriva sin första Almedalsvecka. Thommen Chacko är ny vd för BMS i Sverige och skriver här sin sammanfattning av dagarna i Visby, exklusivt för Pharma Industry.


Thommen Chacko, ny vd för BMS i Sverige, har varit på sin första Almedalsvecka.

Mitt första besök på Almedalsveckan var en otroligt speciell upplevelse. Som vd för ett amerikanskt läkemedelsföretag i Sverige, och med mina rötter i södra Indien, fick jag en unik inblick i svensk politisk och social kultur. Almedalen är verkligen en smältdegel av idéer, där politiker, företrädare från olika sektorer och engagerade medborgare möts för att diskutera och debattera viktiga samhällsfrågor i en mängd olika interaktiva format.

Det som slog mig mest var den öppna och tillgängliga atmosfären. Att se politiker gå på gatorna, klädda i allt från kostymer till mer avslappnade sommarkläder, och samtala med vanliga medborgare var både uppfriskande och inspirerande. Denna informella miljö främjar verkligen dialog och samarbete, vilket jag tror är avgörande för att driva framgångsrika förändringar inom svensk hälso- och sjukvård. På ett personligt plan fick jag då och då frågor om min svarta kavaj, som vissa tyckte var ”lite för varm” – men för mig var temperaturen på 20-25 grader i Visby behaglig med indiska mått mätt.

Seminarierna var en annan höjdpunkt. Jag deltog i flera diskussioner om framtidens hälso- och sjukvård, digitalisering och hållbarhet. Det var fascinerande att höra olika perspektiv och insikter från experter, politiker och patientrepresentanter. Jag hade förmånen att delta i många enskilda möten med framstående personer, bland andra Maja Fjaestad, tidigare statssekreterare och docent vid Kungliga Tekniska Högskolan, som fokuserar på skärningspunkten mellan samhälle och teknik; Therese Leijon, generalsekreterare för Ung Cancer, som lyfte fram det sociala utanförskapet som unga cancerpatienter möter och deras längre diagnostider jämfört med vuxna; Stefan Jovinge, forsknings- och utbildningschef vid Skånes universitetssjukhus, som diskuterade möjligheterna med Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP); och slutligen Lina Nordquist från Liberalerna, som delade med sig av värdefulla perspektiv på hälsotillståndet i Sverige.

Möjligheten att engagera sig i samtal med dessa individer i en informell miljö sammanfattade Almedalsandan för mig. Det har gett mig värdefulla idéer och inspiration som jag ser fram emot att ta med i BMS fortsatta arbete. Almedalsveckan gav mig också en ovärderlig möjlighet att nätverka med andra branschledare inom life science. Att kunna utbyta erfarenheter och diskutera gemensamma utmaningar och möjligheter har stärkt min tro på vikten av samarbete och partnerskap.

Sammanfattningsvis har mitt första besök på Almedalsveckan varit både lärorikt och inspirerande. Jag är tacksam för möjligheten att delta i detta evenemang och ser fram emot att fortsätta bidra till samtalet om hur vi kan förbättra vården för svenska patienter. Jag inser också att ”samverkan” är ett populärt begrepp bland många svenskar, och jag tror att det är vägen framåt – samtidigt som jag tror att behovet av ett tydligare ansvarstagande i utvecklingen av svensk hälso- och sjukvård är avgörande. Jag är gärna med och bidrar här.

Thommen Chacko, vd BMS Sverige.