En tidlös svensk klassiker värd att läsa igen

SOMMARLÄSNING: Den svenska klassikern Hjalmar Söderbergs ”Doktor Glas” publicerades 1905. Handlingen kretsar kring doktor Tyko Gabriel Glas, en läkare i Stockholm, som blir indragen i ett moraliskt och etiskt dilemma när han överväger att mörda en patient, pastor Gregorius, för att befria dennes unga fru Helga från ett olyckligt äktenskap. Romanen utforskar teman som moral, rättvisa, kärlek och död, och den är skriven som en dagbok där Glas beskriver sina innersta tankar och konflikter.

Dr Glas är en fascinerande studie av mänsklig moral och psykologi och Söderbergs detaljerade skildring av Stockholm vid sekelskiftet är ett tidsdokument som ger läsaren en levande bild av den tidens samhälle och normer. Frågan om det är rätt att ta en annan människas livför att hjälpa någon annan är lika provokativ idag som den var när den kom ut första gången för 120 år sedan.

Doktor Glas är en en tidlös klassiker, som fortsätter att fascinera och utmana läsaren med sina djupa psykologiska insikter och moraliska komplexitet.