Charlotte Leife – Ny affärscoach på SmiLe

SmiLe värvar Charlotte Leife som ny affärscoach, och stärker därmed sin expertis inom den internationella läkemedels- och bioteknikbranschen. Hon har tidigare bland annat arbetat inom det amerikanska bioteknikbolaget Biogen som VD för det svenska och det nordiska dotterbolaget, samt som global chef för kommersiell spetskompetens. Hon har även arbetat som VD för svenska läkemedelsbolaget Sprint Bioscience.

Charlotte Leife har lång erfarenhet av ledande positioner i såväl stora som små bolag inom den internationella läkemedels- och bioteknikbranschen. Hon har en BSc examen i kemi samt en MBA från Uppsala Universitet och har lång erfarenhet av att arbeta med kommersialiseringsfrågor såväl i stora internationella läkemedels- och bioteknikbolag som små uppstartsbolag. Under många år arbetade hon för det amerikanska, multinationella bioteknikföretaget Biogen, bl.a. som VD för det svenska och det nordiska dotterbolaget samt som global chef för kommersiell spetskompetens. Hon har även arbetat som VD för Sprint Bioscience, ett svenskt, entreprenörsdrivet läkemedelsbolag med fokus på att utveckla läkemedel mot cancer.

– Jag är väldigt glad över att få välkomna Charlotte till SmiLe. Med Charlotte får vi in ytterligare en senior affärscoach som kompletterar teamet med bred, internationell branschkunskap inom läkemedel och bioteknik. Med sin bakgrund i både storbolag – som ju är framtida kunder till våra startups – och små uppstartsbolag, i kombination med att hon själv arbetat som VD i noterad miljö kommer Charlotte att vara en stor tillgång för våra inkubatorbolag, säger Lina Olsen Boreson, operativ chef för SmiLe Incubator.

Genom värvningen av Charlotte kommer SmiLes medlemsbolag få ytterligare stöttning i att analysera sin affärsidé, förstå marknaden och kunderna samt identifiera eventuella hinder tidigt i processen för att snabbare och mer effektivt nå ut på marknaden.

– Jag ser fram emot att bli en del av SmiLes team och bidra med min kompetens. Jag brinner för entreprenörskap i små bolag och vill gärna hjälpa till att på bästa sätt förvalta den speciella drivkraft som finns i dessa startups. Det är en utmaning att gå från innovatör till entreprenör. Från att vara helt fokuserad på sin produkt måste man nu se till hela bolaget med alla de utmaningar det för med sig vad gäller t.ex. affärsutveckling, försäljning och finansiering, säger Charlotte Leife.

SmiLe har ett starkt fokus på att ha ett team av mycket seniora affärsutvecklare kopplade till inkubatorn, alla med branscherfarenhet från life science. Sammanlagt har teamet på SmiLe mer än 300 års life science erfarenhet att dela med sig av till medlemmarna.