Cecilia Edebo ny vd på Sahlgrenska Science Park

Sahlgrenska Science Park, som verkar för ökad tillväxt och attraktionskraft för life science-sektorn i Västsverige, har anställt Cecilia Edebo som ny vd.

Cecilia Edebo. Foto: Privat.

Cecilia Edebo är idag vd på Cellink, ett världsledande företag inom 3D-bioprinting och en del av Bico AB. Hon har en tidigare lång karriär inom framför allt Essity men även som affärskonsult inom både privat och offentlig sektor. Därtill har Cecilia Edebo varit partner i en biotechstartup i Västsverige.

Med en familjebakgrund i medicin och biokemi valde Cecilia själv en karriär inom internationell ekonomi och marknadsföring och har haft flera ledande positioner som vd och affärsområdeschef såväl i Sverige som internationellt.

Sahlgrenska Science Park skapar mötesplatser för samverkan och tvärsektoriella projekt mellan industri, sjukvård och akademi samt utvecklar miljöer för näringsliv i nära anslutning till universitet och sjukhus. Med CO-AX Accelerator utvecklas tech-drivna och innovativa tillväxtbolag som adresserar globala hälsoutmaningar. Genom samarbete med nordiska och internationella partners och projekt skapas ökad tillväxt och tillgång till marknader och kapital.

– Styrelsens val föll på Cecilia för hennes teamorienterade och tydliga ledarskap, hennes erfarenhet från både sjukvårdssektorn och forskarvärlden och för hennes tunga positioner inom life science-industrin. Styrelsen hälsar Cecilia varmt välkommen till Sahlgrenska Science Park, säger Marianne Dicander Alexandersson, styrelsens ordförande.

Cecilia Edebo har en gedigen erfarenhet av innovation och entreprenörskap inom life science, både från väl etablerade företag och startups, vilket bidragit till ett brett nätverk av forskare och samarbetspartners inom life science.

– Jag är mycket stolt över förtroendet att få bli vd på Sahlgrenska Science Park, och hoppas kunna bidra genom min erfarenhet och kunskap. Jag har en stark tro på att vi genom nätverk och samarbeten tillsammans kan etablera Västsverige som en av världens främsta life science-hubbar. Vi har idag fantastiskt många duktiga forskare, entreprenörer och företag i Västsverige som genom samverkan regionalt, men även internationellt, ger regionen lysande förutsättningar för att utveckla revolutionerande teknologi som mycket sannolikt kan göra ett väsentligt bidrag till framtidens sjukvård, säger Cecilia Edebo.

Göteborgs stad är delägare i Sahlgrenska Science Park genom Business Region Göteborg.

– Vi är glada för att styrelsen har lyckats göra en spännande rekrytering till denna viktiga roll, och vill även vi hälsa Cecilia varmt välkommen, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.

Cecilia Edebo påbörjar sin tjänst i början av 2024.