Äntligen majblommor!

Den 10 april kl 12.00 går startskottet för årets majblommeförsäljning. Barn över hela landet siktar på nya rekord med hjälp av en specialdesignad blomma. Det gäller att mobilisera inför det ökade trycket från barnfamiljer som pressas av dyrtiderna, säger Majblommans generalsekreterare Åse Henell.


Över 40.000 barn säljer majblommor över hela landet, både på stan med gröna väskor och i personliga webbshoppar.

Insamlingen genomförs till stöd för barn i familjer som inte har råd med det mest nödvändiga. Det handlar om allt från kläder och skor till fritidsaktiviteter.

– Vi vet att 1 av 10 lever i barnfattigdom. Det visar statistiken* och det ser Majblommans volontärer i vardagen. Faktum är att förra årets rekordstora insamling inte räcker till. Barnens behov har blivit mer basala och nya grupper söker sig till oss, berättar Majblommans generalsekreterare Åse Henell.

Utöver klassiska majblommor säljs en specialdesignad majblomma i begränsad upplaga, där 1 av 10 blad saknas. Generalsekreterare Åse Henell:

– Att rycka bort det tionde blombladet kan låta brutalt, men vi vill påminna om att ett av tio barn lever i ekonomisk utsatthet. Vi vill markera att Majblomman ser allvarligt på det ekonomiska läget ur barnperspektiv.

2024 års majblomma är violfärgad. Utöver den klassiska blomman med nål, den traditionella kransen, klistermärket, en digital majblomma och en metall-pin finns den specialdesignade majblomman som saknar ett av tio blad. Den säljs i barnens personliga webbshoppar eller på www.majblomman.se och levereras till köparen med post.