Anders Tegnell tilldelas BiotechBuilders Award 2023

Den tidigare statsepidemiologen Anders Tegnell har blivit tilldelad den prestigefyllda utmärkelsen BiotechBuilders Award 2023, för sin insats under pandemin av ledare från medicinska näringslivet, med följande motivering:

Anders Tegnell, tidigare statsepidemiolog tilldelas denna prestigefyllda utmärkelse.

”Årets vinnare av BiotechBuilders Award går till en person som började sitt liv I Uppsala, utbildade sig till läkare i Lund, genomförde sin specialistutbildning i Linköping för att till slut disputera vid samma säte. Han kom att verka för WHO i Laos, och för Läkare utan gränser på uppdrag av räddningsverket i Afrika.

För oss är han mest känd från TV, där han stod stadig under Coronapandemin. Han blev mycket omtyckt men samtidigt starkt ifrågasatt när pandemin blåste över världen som starkast. Trots all uppmärksamhet lyckades stå stadig i mediablåsten och levererade ett genomtänkt och sammanhängande budskap trots begränsad information.

Han har troligen inspirerat mängder av studenter till att vilja bli smittskyddsläkare. Vi gratulerar vår tidigare statsepidemiolog Anders Tegnell till BiotechBuilders Award för 2023!”

BiotechBuilders Award tilldelas av den ideella föreningen Stockholm BiotechBuilders Association, som samlar forskare, beslutsfattare och ledare från det medicinska näringslivet med syftet att stärka den svenska life science industrin. BiotechBuilders Award utdelas på den årliga konferensen som hålls av Stockholm BiotechBuilders Association till individer som tar sig an utmaningar, överkommer hinder och därigenom gör betydande insatser för branschen och framtidens forskning.

Carl Johan Sundberg, prefekt och professor på Karolinska Institute, samt initiativtagare och ordförande för Stockholm BiotechBuilders Association.

Carl Johan Sundberg, prefekt och professor på Karolinska Institutet är initiativtagare och ordförande för Stockholm BiotechBuilders Association, har följande att säga:

– Vi är väldigt glada över att kunna ge Anders Tegnell ett erkännande för hans ståndaktiga insats under pandemin.

I sitt tacktal säger Anders Tegnell:

– Det är en jättestor ära, jag är väldigt glad över att just ni har uppmärksammat detta.Det är extra roligt att just ni uppmärksammat detta och inte de vanliga aktörerna i hälso- och sjukvården.

Om Stockholm BiotechBuilders Association

BiotechBuilders Award.

BiotechBuilders är en informell och oberoende nätverksorganisation för entreprenörer och ledare inom life science industrin. Organisationen startades först i Danmark år 2002 av Dr. Jørgen Thorball en tidig morgon på Köpenhamns flygplats. Nyheten om den krisande biotech industrin krävde åtgärder för att inspirera entreprenörerna och ledarna samt ge nytt liv åt branschen. Dr. Thorball bjöd in ledande life science företag för att inleda det första BiotechBuilders evenemanget. I denna lekfulla och inspirerande miljö fick företagsgrundare, visionärer, riskkapitalister och VD:ar möjligheten att nätverka och utbyta ideér År 2009 kom evenemanget till Sverige och har sedan dess årligen hållts i Stockholm. Det har varit en stor framgång och mycket uppskattat bland deltagarna.