Vagifem® 10 µg (17-β estradiol) blir receptfritt

Cirka 40 procent (700 000) av de 1 704 000 kvinnor mellan 55-74 år som bor i Sverige[1], drabbas av lokal östrogenbrist i underlivet[2]. Besvär med torrhet och irritation i underlivet kan innebära att samlivet med partnern försämras. Även vardagssysslor som att cykla och promenera kan påverkas. En stor andel kvinnor upplever torrhet och irritation i underlivet, men endast 25 procent[3] söker läkarhjälp. Många gynekologer i Sverige har länge efterlyst fler receptfria lågdosalternativ för behandling av vaginal atrofi.

–          Det är bra att det nu finns möjlighet att erbjuda ytterligare en behandling för de många kvinnor i klimakteriet som behöver ett receptfritt lågdospreparat som behandlingsalternativ. Det bidrar till en bättre livskvalitet för kvinnor som upplever besvär med sköra och torra slemhinnor, säger Ilona Barnard, ordförande för Sveriges privatgynekologer.

Vagifem®10 µg 18 tabletters förpackning kommer att finnas tillgängligt receptfritt från och med början av 2015.

–          Vi vill göra Vagifem® 10 µg mer tillgängligt för de kvinnor som behöver behandling på grund av sina besvär orsakade av vaginal atrofi. Besvären orsakas av lokal östrogenbrist i underlivet och innan behandling påbörjas ska läkare rådfrågas för att säkerställa rätt diagnos. Vagifem® 10 µg är en lokal behandling framtagen just för att behandla vaginala besvär orsakade av östrogenbrist. Ett lågdosalternativ som är lätthanterligt för patienten. Allt detta tillsammans gör att Vagifem® 10 µg är väl lämpat att tillhandahålla som receptfri behandling, säger Christina Lloyd, Clinical Medical Regulatory Director, Novo Nordisk Scandinavia AB.

Mer information finns i bipacksedeln på www.fass.se